A Jobbik gyűlöletkeltésből osztotta ki Ficót

2010.05.25. 21:49
Északi szomszédunk napjainkra a legsötétebb etnikai gyűlöletkeltés európai mintaországává vált – állítja a Jobbik. A radikális jobboldali párt a szlovákiai barnapestisezést szánalmas kampányfogásnak tekinti.

A Jobbik szükségét érezte, hogy reagáljon Robert Fico szlovák kormányfő legújabb, magyarügyben tett megszólalásaira.

Fico a magyar kettős állampolgárság budapesti felvetése óta egyre keményebben támadja Magyarországot. Keddi, direkt a magyar közvéleménynek címzett, az MTI-nek elküldött közleményében megfogalmazott véleménye szerint "egy határozottan a szlovák nemzeti felkelésen alapuló erős antifasiszta hagyományokat ápoló kormány vitázik egy olyan állammal, amelybe lappangó módon kezd visszatérni a revizionizmus és a barna pestis".

A Jobbik szerint a konfliktusnak ez a megfogalmazása szánalmas választási kampányfogás és a feszültségek mesterséges gerjesztése. A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményében emlékeztet: néhány hónappal ezelőtt éppen Szlovákia volt az, aki törvényerőre emelte a felvidéki magyar kisebbség szabad anyanyelv-használatát korlátozó soviniszta nyelvtörvényt, a magyargyűlöletéből politikai tőkét kovácsolni igyekvő, Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt pedig az egyre dagadó korrupciós botrányairól próbálja elterelni a figyelmet.

Lehet, hogy Szlovákiának „nagy antifasiszta hagyományai” vannak, de északi szomszédunk napjainkra a legsötétebb etnikai gyűlöletkeltés európai mintaországává vált - állítja a Jobbik.