Hende Csaba: A honvédség utat tévesztett

2010.05.25. 09:36
A magyar honvédség több tekintetben utat tévesztett, sok feladatra, amelyeket a törvény meghatároz a számára, csak korlátozott mértékben képes - mondta Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának meghallgatásán. Hende Csaba miniszterré való kinevezését a bizottság hét igen és egy tartózkodás mellett támogatta.

A honvédelmi tárca vezetői posztjának várományosa a kinevezés előtti meghallgatásán azt mondta: hiányosak azok a képességek, amelyek az ország védelmét garantálnák. Nem megfelelő a felszerelés és a kiképzés, ráadásul morális válság is megrázta a honvédséget és a minisztériumot.

"Akkor lehetek sikeres, ha ezt a morális válságot felszámolom és a közbizalmat helyreállítom" - hangsúlyozta a miniszterjelölt.

Hende Csaba a bizottság elnökének kérdésére elmondta azt is, hogy a következő években GDP-arányosan nőnie kell a honvédelmi kiadásoknak, és ebből következően többnek kell jutnia a katonai titkosszolgálatoknak is.

Szólt arról is, hogy fel kell gyorsítani az önkéntes haderő kialakítását és feltöltését, hiszen a honvédségben több olyan beosztás is van, amelyre akár időlegesen is lehetne önkénteseket alkalmazni.

A missziókban való szerepvállalásról azt mondta: ez nagyon fontos terület, és erre a kérdésre külön ki fog térni a feladatszabásban. Hende Csaba szerint ebben a kérdésben a legfontosabb a személyes biztonság fokozása, ezért mihamarabb meglátogatja majd az afganisztáni kontingenst, és éppen a biztonságukról fog érdeklődni, "mert vannak nyugtalanító jelek" - tette hozzá.

A katonai titkosszolgálatokról annyit közölt, hogy nem tervez semmilyen szervezeti változást eszközölni ezen a téren. Hende Csaba miniszterré való kinevezését a bizottság hét igen és egy tartózkodás mellett támogatta.