Felmentette a bíróság Tomcatet

2010.05.26. 12:30 Módosítva: 2010.05.26. 15:09
Jogerősen felmentette a Tomcat néven publikáló Polgár Tamást a közveszélyokozás előkészületének vádja alól a Fővárosi Bíróság szerdán. A bloggert korábban azért vonták eljárás alá, mert pirotechnikai keveréket készített egy csepeli lakás konyhájában.

A vádirat szerint Tomcat egy csepeli lakásban robbanóelegyet kevert, amelyet egy fazékban, a gáztűzhelyen melegített. Az ügyészség szerint ezzel veszélyeztette környezetét, hiszen tüzet okozhatott volna.

A bíróság most meghozott jogerős ítéletében az áll: a vádlott lehúzta a rezsóról a lábast és elzárta a tűzhelyet, így közveszély lehetősége nem állt fenn. A bíróság szerint a Tomcat által összeállított elegy nem volt képes pusztító, romboló hatás kiváltására, nem minősül robbanóanyagnak sem, így a robbanóanyaggal való visszaélés bűntettét nem lehetett megvalósítani.

A Fővárosi Bíróság annyiban módosította az elsőfokú bíróság döntését, hogy nem közveszélyokozás kísérlete, hanem annak előkészülete miatt mentette fel a vádlottat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2009. májusi ítéletével a vádlottat első fokon felmentette a közveszély-okozás kísérlete, illetve a robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés vádja alól. Pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés miatt viszont 100 ezer forint pénzbírsággal sújtották. Az ítélettel szemben az ügyész fellebbezett.

Polgár Tamás hallgatja Csák Zsolt tanácselnök ítéletét a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Honéczy Barnabás)
Polgár Tamás hallgatja Csák Zsolt tanácselnök ítéletét a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Honéczy Barnabás)

A vádlott az utolsó szó jogán abszurdnak nevezte a vádat. Mint mondta, szerinte az eljárás a 2006-os megtorlások része volt, 2007-ben pedig politikai fogoly volt. közölte: ezt erősítené meg a bíróság, ha a vádnak adna igazat.

Az ügyészség - amely a másodfokú tárgyaláson nem képviseltette magát - az eljárás megkezdésekor azzal vádolta Polgár Tamást, hogy egy 2007 májusi, a II. világháború befejeződésének évfordulójára meghirdetett budapesti rendezvényt akart megzavarni a robbantással.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport