Megszűnt a rendkívüli készültség a Sajónál

2010.05.26. 14:22
A Tiszán folyamatosan halad az árhullám, ugyanakkor a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén megszüntették a rendkívüli készültséget. Két-három milliárd forintra becsülik az operatív védekezés költségeit.

Megszűnt a rendkívüli készültség Borsod megyében a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára. Az intézkedés feloldását szerdán, rendeletben hirdette ki az ügyvezető kormány.

Országosan a folyók fővédvonalain jelenleg 296 kilométer hosszon harmadfokú, 552 kilométeren másodfokú, 722 kilométeren pedig elsőfokú a védelmi készültség. A Tiszán folyamatosan halad az árhullám, jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik, csütörtök-péntek környékén Szolnoknál, a hétvégén pedig Szegednél várható a tetőzés.

Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 68-on van még készültség, ebből 3 szakaszon harmadfokon.

Kóthay László azt mondta, hogy 2-3 milliárd forint közötti összegre becsüli az operatív védekezés költségeit. Hangsúlyozta, hogy a kárigényeket ez nem tartalmazza. Erre előleget utalt át a kormány. Ezt kiegészítik majd a pótlólagos források, amelyekhez szerdán nyújtják be a tárcák a Pénzügyminisztériumnak, illetve a Miniszterelnöki Hivatalnak, hogy mennyit költöttek a védekezés során.

Szollár Domokos kormányszóvivő kedden azt mondta, hogy a kormány a költségvetés általános tartaléka terhére 1,385 milliárd forintot átcsoportosít az árvízi védekezés költségeinek finanszírozására.