Félállású gyest javasol a Népesedési Kerekasztal

2010.05.27. 23:11
A családi adókedvezmény visszaállítását javasolja az akadémikusokból és szakpolitikusokból álló Népesedési Kerekasztal az Orbán-kormánynak. Emellett szeretnék, ha a nők dönthetnék el, hogy mennyit szeretnének dolgozni a gyereknevelés mellett, és akkor sem kéne lemondaniuk a gyesről, ha félállásban visszamennek dolgozni. Ilyenkor a gyes felét kaphatnák, de a gyes ideje meghosszabbodhatna.

Az első Fidesz-kormány idején bevezetett családi adókedvezmény-rendszer visszaállítását javasolta a bonyolultabb családi adózás helyett a Népesedési Kerekasztal csütörtökön Budapesten.

A Pálinkás József akadémikus által életre hívott testület munkacsoportjainak javaslatait ismertető sajtótájékoztatón Kopp Mária egyetemi tanár azt mondta: mindenképpen a család nagyságával, a gyerekek számával arányos adórendszerre lenne szükség, ám a sokféle családtípus miatt a francia modellhez hasonló rendszer bevezetése Magyarországon nagyon bonyolult lenne.

Félgyes és apák otthon

A szakember szerint egy olyan rugalmas rendszer kialakítására lenne szükség, amelyben a nők szabadon dönthetnének arról, hogy a gyermeknevelés mellett mennyi időt kívánnak munkában tölteni. Ehhez azonban rugalmas foglalkoztatási formákra, otthoni munkalehetőségekre, családbarát munkahelyekre, ezeken belül például munkahelyi óvodákra lenne szükség.

Példaként azt javasolták, tegyék lehetővé, hogy a négy órában dolgozó anya "félgyest" kapjon, ám ennek arányában a gyes ideje hosszabbodjon meg.

A kerekasztal szerint lehetne olyan társadalmi kampányt is indítani, amely arról szól, hogy nem rossz anya az, aki kis gyermeket nevel, és mégis dolgozik.

A kerekasztal javaslatai közt szerepel, hogy bónusz intézkedésekkel lehetne ösztönözni a férfiakat arra, hogy vállalják a gyes/gyed idejének megosztását az anyákkal, a munkáltatóknak pedig kompenzációt lehetne adni annak érdekében, hogy ne diszkriminálják a foglalkoztatásnál a kisgyermekeseket.

A nemi szerepek miatt kevesebb a gyerek

A népesedési kerekasztal csütörtöki elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy a nemek közötti egyenlőség illetve egyenlőtlenség a születésszámot is befolyásolja. Azokban az országokban, ahol a nemi szerepekről hagyományosan gondolkodnak, a tapasztalatok szerint kevés gyerek születik, míg a nemek egyenlőségét elfogadó államokban kedvezőbb a demográfiai helyzet.

A legfejlettebb országok közül Csehország, Magyarország és Lengyelország az, ahol a legtradicionálisabban gondolkodnak a nemi szerepekről.