Frontbarátság köttetett a honvédelmi bizottságban

2010.05.27. 14:07
Egymást felüllicitálva győzködték Hende Csabát a honvédelmi bizottság legnagyobb ellenzéki csoportját adó Jobbik képviselői, hogy mennyire tetszik nekik a miniszterjelölt programja. Hende így alig kapott lényegi kérdést, annak ellenére fölényes bizottsági támogatást szerzett, hogy semmi sem konkrét derült ki elképzeléseiről.

Barátságosan semmitmondó, jellemezhetnék két szóval Hende Csaba honvédelmiminiszter-jelölt meghallgatását az országgyűlés honvédelmi bizottságában. Helyzetét könnyítette, hogy a három ellenzéki párt bizottsági tagjai közül az elempés Dorosz Dávid nem ment el a meghallgatásra, a Jobbik három képviselője - és a fideszes Tamás Barnabás - pedig még nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon, így csak megfigyelőként vehetett részt az ülésen, szavazni nem szavazhattak, de kérdezni volt lehetőségük.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Nem mintha a Jobbik komoly kihívást jelentett volna Hende Csabának. Endrésik Zsolt, Balla Gergő és Rubi Gergely nem győzték hangoztatni, hogy mennyire egyetértenek azzal a vázlatos, inkább csak elvi célokat megfogalmazó programmal, amit Hende bevezetőjében ismertetett.

Hende: 4, bizottság: 1

Hende Csabát nagyobb erőbedobásra nem kényszerítették, ő maga pedig
semmit sem kockáztatott, előbb papírból olvasta fel a honvédség
következő négy évének céljait nagyvonalakban, majd a kérdésekre
válaszolva nem kínosan, inkább rutinosan nem ígért semmi konkrétat. Az
egyáltalán nem volt elegáns, hogy letagadta 2008-as radikális
javaslatát a rendőrség feloszlatásáról és az öreg, terebélyesebb női
biztonsági őrök szimpátiáját is elvesztette. Aki eligazgatott 160 ezer
polgári köröst, annak a 25 ezres Magyar Honvédség nem jelenhetet
gondot. Osztályzata: 5/4

A bizottságról mindent elmond, hogy bár másfél óráig kérdezhették
volna Hendét, háromnegyed óra után kifogytak az érdeklődésből. Az MSZP-sek
erőtlenek voltak, két dologgal próáblták megfogni, de sikertelenül. A Jobbik pedig frontbarátkozott a bizottságban a miniszterrel. Hendére egy dolog jelentett veszélyt: a fideszesek túldicsérő baráti tűze, volt, aki sietett elszögezni, hogy 25 éve ismeri, egymásik Orbánt dicsérte a remek választásért. Szakmai kérdésekkel nem tudták megszorítani, mert azok nem voltak. A bizottság osztályzata
5/1

A miniszterjelölt bevezetője sok új elemet nem tartalmazott. A honvédség szerinte "nem képes választ adni a 21. század kihívásaira, csak részben, vagy alig képes legfőbb feladatai ellátására". Alkalmatlan a vezetési rendszer, fejnehéz a szervezeti felépítés, elavultak a felszerelések, nincsenek személyi és anyagi tartalékok.

Terveit ismertetve - amelyek akár érdekesek is lehettek volna, a kormányprogram ugyanis alig foglalkozik a honvédséggel - azt mondta, tízéves jövőképük is van, de mivel az alkotmányos felhatalmazásuk csak négy évre szól, ezért csak a négyéves tervet ismertetné. A minisztérium átvilágításával, a pazarlás és a korrupció felszámolásával kezdené tevékenységét. Korszerűsíteni kell a kiképzést és a hadfelszerelést - bár elismerte, hogy erre kevés forrás fog jutni, ezért priorizálni kell majd a fejlesztésekben.

honved hende02

Hasonlóan ellentmondásos a katonai életpályamodell és a túlsúlyos tisztikar helyzetének feloldása. Hende szerint "jelenleg nagyon kis számú tisztet képezhetnek", nem tisztázott az elvárásrendszer. Ugyanakkor a hadseregben eleve túl sok a tiszt, és kevés az alacsonyabb beosztású, márpedig ezt a problémát legfeljebb az idő, a jelenlegi állomány kiöregedése oldhatja meg, "nem lehet csak azért lefokozni tiszteket", mert változtatnának az állománytáblán. Így pedig nehéz lesz karrierlehetőséget kínálni a jövendő tiszteknek.

Hende kemény kérdést csak a parlament legaktívabb szocialista képviselőjétől, Harangozó Tamástól kapott. "Fenntartja-e azt, amit 2008-ban mondott, hogy mindenkit ki kell rúgni a rendőrségtől" - kérdezte Harangozó. "Nem ezt mondtam" - válaszolta Hende, pedig ezt mondta.

"Tervezi-e a katonai biztonsági hivatal és a katonai felderítő szolgálat átalakítását?" - hangzott a következő kérdés. "Nem" - válaszolt tömören Hende.

A másik kellemetlenkedő Harangozó párttársa, Göndör István volt, aki Hende nyelvtudására kérdezett rá. Ez azért fontos, mert a honvédelmi miniszter több olyan tanácskozáson is részt kell vegyen, ahol az információk jellege miatt tolmácsok nem lehetnek jelen, a használt nyelv pedig az angol. "Iskolában oroszul tanultam, mindenféle latin nyelveken kotyogok, két éve tanulok spanyolul, németül tolmácsoltam korábban és angolból elvégeztem egy upper intermediate (középfokú) tanfolyamot" - felelte Hende, elismerve, hogy az angol katonai szaknyelvvel még vannak gondjai.

A konkrét szakkérdések amúgy "meghaladják a szakmai kompetenciáját", legalábbis ezt felelte Göndörnek arra a kérdésre, hogy mely fegyvernemek felzárkóztatására gondolt, amikor a magyar honvédség NATO-színvonalúra fejlesztéséről beszélt. (A honvédség utászai például felette állnak a NATO színvonalának, mivel a NATO alapvetően légi mozgékonyságra rendezkedett be, klasszikus utászkapacitásokból hiány van.)

Ezeknél a lényegi kérdéseknél sokkal több szó esett az ifjúság hazafias neveléséről. Hende szerint a honvédelmi minisztérium örömmel venné a honvédelmi alapismeretek oktatását az iskolákban, de a Jobbik felvetésére közölte, hogy kötelezővé azért nem tenné, "annál jobban szeretjük a magyar ifjúságot és bízunk hazaszeretetében, minthogy bármifajta rosszízű kényszerrel igyekeznénk meggyőzni őket".

honved01

A másik fő témája a képviselőknek a jellemzően elhagyott honvédségi ingatlanok őrzése volt, amit most külsős biztonsági cégek látnak el. A kormánypárti és a jobbikos képviselők meggyőződése szerint ezt kiképzett katonáknak kéne ellátni. Hende maga sem híve annak, hogy "fekete kezeslábasba öltözött, időnként idősebb, terebélyesebb hölgyek őrizzenek pisztolytáskával az oldalukon" honvédségi ingatlanokat, de a mai létszámmal nem látja lehetségesnek a teljes őrszolgálat átvételét. Abba belemenne, hogy a használaton kívüli ingatlanokat átadják az önkormányzatoknak, de "el tudna képzelni kompenzációt", akár egy állam-honvédség-önkormányzat felállásban is - felhívnánk a figyelmet, hogy az üzlet mindegyik szereplője az adófizetők pénzéből él.

A meghallgatás végén 13 jövendő kormánypárti képviselő igen szavazatával, két szocialista nem ellenében a bizottság támogatta Hende kinevezését.