Két év felfüggesztett Borovszky Tímeának

2010.05.27. 18:29
Borovszky Tímea 2008-ban beosztottjának szeretett volna 50 ezer forintos fizetésemelést elérni Hiller István oktatási és kulturális miniszternél - sikertelenül. A vád szerint ezután arra kérte a Katapult Mentorprogram akkori programigazgatóját, hogy a 45 millió forintos állami támogatásból 600 ezer forintot adjon át a titkárnőnek.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon Borovszky Tímeát a Fővárosi Bíróság hivatali vesztegetés bűntette miatt csütörtökön Budapesten. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának korábbi főosztályvezetője szabadságvesztésének végrehajtását három év próbaidőre függesztették fel. Az ügy másodfokon folytatódik. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, azaz mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A mintegy hétórás tárgyalás után hozott elsőfokú ítélet indoklásában Kalina József bíró közölte: a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádiratával megegyező tényállást állapított meg a bíróság a bizonyítási eljárás során. Ezek szerint Borovszky Tímea "vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettét" követte el.

A Fővárosi Bíróság megállapította: Borovszky Tímea a nyomozás és a tárgyalás során is elismerte, hogy 2008-ban beosztottjának, Kovács Anikónak szeretett volna 50 ezer forintos fizetésemelést elérni Hiller István oktatási és kulturális miniszternél, ám nem járt sikerrel. A vádlott azt azonban tagadta a tárgyaláson, hogy az elutasítás után - jogtalan előnyként - négyszemközt arra kérte volna Nagy Attilát, a Katapult Mentorprogram akkori programigazgatóját, hogy a program számára az OKM által folyósított 45 millió forintos állami támogatásból Kovács Anikónak titokban 600 ezer forintot adjon át.

A Fővárosi Bíróság azt is megállapította, hogy ezzel az összeggel egyenlítették volna ki Kovács Anikó havi ötvenezer forintos fizetésemelésének elmaradását.  A bíróság arra is kitért, hogy legálisan lehetett volna ezt a pénzt kiutalni Kovács Anikónak akkor, ha ő tényleges munkát is végez a mentorprogramnál, és erről szerződést kötnek.

A bíróság ítéletében Borovszky Tímea védekezését és az általa beadott iratokat nem fogadta el, és - ahogy Kalina József fogalmazott - "a mérleg másik serpenyőjében ott van Nagy Attila, Kovács Anikó" és a mentorprogram többi munkatársának vallomása. Ők mindannyian megerősítették, hogy Nagy Attilához 600 ezer forint átadásáról szóló kérést intézett Borovszky Tímea.

A bíró az indoklásban arra is utalt, hogy Borovszky Tímea azt mondta Nagy Attilának a 600 ezer forint átadásának technikai részletei kapcsán, hogy "ügyes vagy te, megoldod, Anikó már tud a dologról". Nagy Attila ekkor azonban nem tett ígéretet a pénz átadására, csak annyit közölt, hogy ezt megbeszéli Kovács Anikóval.

A bíró kitért arra, hogy Nagy Attila tájékoztatta Borovszky Tímea kéréséről Kovács Anikót, és utóbbival azt is megbeszélték, hogy Nagy Attila ezt a kérést nem teljesíti. Ezután a Katapult Mentorprogram egy "koncepciós ellenőrzést kapott" az OKM részéről, majd rövidesen megszűnt Kovács Anikó megbízási szerződése az OKM-nél.

Az elsőfokú ítélet indoklása azt is világossá tette, hogy Nagy Attila egy alkalommal aztán valóban elment az OKM-be Kovács Anikóhoz 200 ezer forinttal, amit a saját, tehát nem a mentorprogram pénzéből vitt, ám a pénzt sem ő nem akarta végül odaadni, sem Kovács Anikó nem tartott rá igényt. Ezután a vádlott és a mentorprogram között a korrekt munkakapcsolat megromlott, és ezután kaptak szigorú ellenőrzéseket.

A bíróság meglátása szerint Nagy Attila csak a program életben maradása érdekében nem zárkózott el teljesen a pénz átadásáról, ám miután a program "meghalt", megtette a jogi lépéseket Borovszky Tímea ellen.

Kalina József az ítélet indoklásában arra is rámutatott: Kovács Anikó tanúvallomása a lényegi mozzanatokat tekintve megegyezik Nagy Attiláéval, mind az OKM-ben Borovszky Tímea ellen lefolytatott fegyelmi eljárás, mind pedig a nyomozás és a bírósági tárgyalás tekintetében, és Kovács Anikó mindhárom alkalommal következetes is maradt saját vallomásához.

Nagy Attila és Kovács Anikó a Borovszky Tímea ellen tett tanúvallomása tehát a bíróság megítélése szerint "a tényállás alapjául elfogadható". Így Borovszky Tímea védekezésével ketten állnak szemben, ráadásul az, amit  Nagy Attila közvetlen munkatársainak elmondott, azt ők tanúvallomásaikban szintén alátámasztják - összegezte a bíró.

Hiller István ügyvezető oktatási és kulturális miniszter tanúként a Fővárosi Bíróság előtt tett vallomásában megerősítette, hogy Borovszky Tímea fizetésemelést kért tőle Kovács Anikó számára, amit ő elutasított, mondván, hogy egy titkárnőnek adott 300 ezer forintos havi bruttó fizetés "kimondottan megfelelő". Azt is elmondta, hogy a vádlott nem akarta őt személyesen meggyőzni a fizetésemelés szükségességéről, pedig erre lehetősége  lett volna a rendszeres csütörtöki miniszteri értekezleteken, amelyekre az akkori esélyegyenlőségi főigazgató tisztségéből fakadóan hivatalos volt.

Arról is beszélt, hogy Borovszky Tímeát "jó képességű, a romaintegrációért elkötelezett emberként ismeri", aki nagy munkabírású, hozzáértő, és például a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozó pedagógusok bérpótlékának kidolgozásában tevékenyen részt vett.