Több homokzsákot kaphatunk, mint amennyit kértünk

2010.05.27. 14:18
Az EU-tag Németország, Dánia, Csehország, Hollandia, Ausztria, valamint Horvátország összesen 2,12 millió homokzsákot ajánlott fel Magyarországnak az árvíz elleni küzdelemhez.

Németország 1 270 010 homokzsákot ajánlott fel a magyar árvízvédelmi kapacitások megerősítéséhez. További 300 ezer zsákot ajánlott Dánia, míg Ausztria 250 ezer, Csehország, Hollandia és Horvátország pedig 100-100 ezer zsákot ajánlott fel, jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság.

A felajánlások meghaladják azt a kétmillió homokzsákot, amelyet Budapest az uniós polgári védelmi mechanizmushoz fordulva kért, emelte ki közleményében az Európai Unió végrehajtó testülete. Mivel Magyarországon az árvízi helyzet továbbra is folyamatosan romlik, ezért "az országnak még jobban meg kell erősítenie árvízvédelmi kapacitását, és folytatnia kell az ideiglenes védekezést". Ferran Tarradellas Espuny szóvivő elmondta, hogy Magyarország egyelőre Hollandia és Csehország ajánlatát fogadta el, a többi felajánlást még mérlegeli.

Május 15. óta az ország folyóin összesen 930 kilométeres partszakaszon kellett ideiglenes árvízvédelmi intézkedéseket bevezetni. Az ideiglenes védekezéshez eddig már 3,6 millió homokzsákot használtak el, és a készletek kimerülőben vannak.

Krisztalina Georgieva, a válságkezelésért is felelős EU-biztos elismerését fejezte ki az uniós polgári védelmi mechanizmusba bevont országok segítőkészségéért, és köszönetet mondott azoknak az államoknak, amelyek azonnali felajánlásokat tettek.