Zivataros hétvége után lehűlés jön

2010.05.28. 09:50
A csütörtöki vihar miatt több mint háromszázszor riasztották a tűzoltókat. Folytatódik a csapadékos időjárás.

Az előrejelzések szerint a hétvége nagyjából ugyanolyan lesz, mint a hét többi napja: bárhol lehet több órás napsütés, de a gomolyfelhőkből sokfelé zápor, zivatar várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy jelentős mennyiségű (legalább napi öt mm) csapadék az ország területének kilencven százalékán lehet. Riasztást egyelőre egyetlen régióra sem adtak ki.

A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 21-26 fok lesz, hétfőn azonban egy hidegfront érkezik, valószínűleg 20 fok alá csökken a maximum.

Az időkép.hu szerint keddtől nagy a bizonytalanság, de a jelenlegi számítások szerint fokozatosan megnyugszik az időjárás, és napról-napra melegebb lesz.

Több százszor riasztották a tűzoltókat

Országosan 320 segélyhívás érkezett a tűzoltóságokhoz péntek reggelig az Észak-Magyarország felett csütörtökön átvonuló vihar miatt. Az előző héten Borsodban kialakult árvízhelyzet továbbra is tizenhat település mintegy százhatvan lakóházát veszélyezteti közvetlenül.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a legtöbb viharkárt Borsodból jelentették, de a tűzoltóknak Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében is a szokásosnál több alkalommal kellett kárelhárítási - általában vízszivattyúzási - munkálatokhoz kivonulniuk.