Hűvös, esős napok jönnek

2010.05.30. 14:42
Tartósan húsz fok alá esik vissza a hőmérséklet a héten, sokfelé lehet eső, zápor kialakulására számítani. A borúsabb napok után a hétvégén már jobb idő, utána pedig akár 30 fokos nyári időjárás is jöhet.

Vasárnap délután több helyen, az ország nyugati felében és a fővárosnál is kialakultak zivatarok, Fejér és Tolna megyében pedig jégeső is előfordult. A keleti országrészben viszont még sütött a nap délután, a hőmérséklet országszerte 20-25 fok között alakult. A zivatarok miatt több településen is utcákban állt a víz, családokat kellett kitelepíteni Budapesten a XXII. kerületben>>>

Nedves, több hullámban hidegebb levegő érkezik az ország fölé. Hétfő hajnaltól egyre többfelé lehet eső, zápor és zivatar kialakulására számítani, tudtuk meg Vadász Vilmostól, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sajtóügyeletesétől.

Egészen a hétvégéig hűvös, csapadékos idő lesz. Hétfőn országszerte 20 fok alatt alakulhat a hőmérséklet, de délnyugaton, a tartósabban csapadékos területeken 15 foknál is kevesebbet mérhetnek. A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, viharos, 70 km/h-s széllökések is kialakulhatnak. Északnyugaton még előfordulhat napsütés.

Kedden tovább romlik az időjárás, a nappali hőmérséklet már a legmelegebb területeken is csak 18 fok körül alakul, míg több helyen a 13 fokot sem éri el. Szerdától fokozatosan emelkedni kezd a hőmérséklet, azonban még pénteken is az átlagtól elmaradó, 17-22 fok valószínű.

Pénteken már egyre kevesebb helyen fog esni, szombaton pedig több órás napsütéses időszakok is előfordulhatnak. Szombaton 20-25 fok várható, vasárnap már a 26 fokot is elérheti a hőmérséklet. A június 7-i hét közepére pedig már napsütéses nyári idő, és akár 30 fok körüli hőmérséklet is lehet.