Megcsúszott egy sétálóutca a Várban

2010.05.31. 12:04 Módosítva: 2010.05.31. 14:15
Nem bírta az esős időt és megcsúszott a Budai Várban lévő Karmelita Udvar Duna felé néző oldalán található Ellyps sétány. A várfallal egybeépített utca körülbelül ezer négyzetméteres területen csúszott egy hét alatt öt centimétert.

Lezárták a Budai Várban lévő Ellyps sétányt, mert az elmúlt napok heves esőzései miatt öt centiméternyit csúszott a várfallal egybeépített utca, mondta kérdésünkre Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) szóvivője.

Egyelőre úgy tűnik, nem kell lezárni a környező utcákat, de a Karmelita Udvar és a Sándor Palota alatti útszakaszon nem lehet parkolni.

DSZZS20100531102

A műemlékvédelem, az örökségvédelmi hivatal, a katasztrófavédelem munkatársai és statikusok mentek a helyszínre hétfőn. Úgy ítélték meg, hogy azonnali beavatkozásra van szükség, ezért megkezdték a veszély elhárítását. A teljes helyreállítással addig várni kell.

Gudor István polgári védelmi alezredes elmondta, hogy várhatóan kedd estig földmérők fogják vizsgálni a talaj további mozgását. Az épülethez ezer homokzsákot visznek, ezekkel a tetőkről lefolyó esővíz útját terelik majd el a veszélyeztetett területről.

Délelőtt már régészek is jártak a területen, az ő térképeik szerint ez a rész a második világháború után épült. A Karmelita Udvar a régi várfalon belül van és néhány méter a falból még a terasz alatti részen is megvan. A háború után épített részt viszont már nem tartja a várfal, ezért kezdhetett süllyedni az esőzések után.