Megint felállva köszöntik majd Orbánt

2010.05.31. 17:07 Módosítva: 2010.05.31. 21:25
Az átadás-átvétel folyamatáról és az első kormányülésről szólt Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter valamint Nagy Anna kormányszóvivő első sajtótájékoztatója. Navracsics szerint egyelőre nem estek ki csontvázak a szekrényből, de még egy hét, amíg teljesen átlátják a helyzetet a minisztériumokban. Növelik az árvízi támogatás összegét, a kormányüléseket pedig a jogszabályi kötelezettség szerint fogják dokumentálni. A kormány tagjai felállva köszöntik Orbán Viktort a kormányülések kezdetén.

Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter valamint Nagy Anna kormányszóvivő megtartotta az első hivatalos kormányszóvivői tájékoztatót. Elsőként Navracsics bemutatta Nagy Annát, majd az új szóvivő elmondta, hogy kilencéves kisfia szorít neki, és ez, valamint a kormánypártok különlegesen nagy felhatalmazása számára a legfontosabb muníció.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Két témát jártak körül, az átadás-átvétel folyamatát és az első kormányülést. Navracsics elmondta, hogy a minisztériumokban az átadás rendben, az eddigieknél rendezettebb keretek közt folyt, hiszen a folyamatot új törvény szabályozza. A miniszter a legfontosabb célnak a tényfeltárást és szükség esetén a felelősség megállapítását nevezte.

A kormány minél előbb átfogó képet szeretne nyerni arról, hogy milyen állapotban vannak a minisztériumokban az államigazgatási ügyek. Mint mondta, nem érkezett jelzés arról, hogy a távozó apparátus nehezítené az átadást, ami ennek megfelelően jól zajlik, de a teljes átvilágításhoz idő kell. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy egyelőre semmilyen csontváz nem esett ki a szekrényből, de azt gondolja, hogy ha történik ilyesmi, arra nagyjából egy héten belül lehet számítani, amíg a minisztériumokban teljesen átlátják a helyzetet.

Az átadás technikai lebonyolításáró elmondta, hogy hétfő reggel a miniszterek jelenlétében a szakértők megkezdték a dokumentumok átvizsgálását, majd a munka végén, legkésőbb holnap ismét a miniszterek aláírják az átadás-átvételi jegyzőkönyvet.

07

Navracsics a mai kormányüléssel kapcsolatban bejelentette, hogy kétszeresére növelik az árvíz miatt nehéz helyzetbe került családok támogatására szolgáló keretet, 800 millióról 1, 6 milliárd forintra.

A második fontos bejelentése a Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatos. A kormány ismét felkéri Vékás Lajos professzort és társait, akik egyszer már hozzáláttak az új Ptk. koncepciójának kidolgozásához, hogy folytassák a 2007-ben a kormány által indoklás nélkül félbeszakított munkát. Ennek hátterében Navracsics szerint nem az új kormány eltérő jogi preferenciái állnak, hanem az, hogy szeretnének egy szakmai igazságtalanságot orvosolni. Mint mondta, az új Ptk.-ról természetesen a kormány és a parlament dönt majd.

Kérdésre elmondta, hogy az első Orbán-kormány idején a kormányülések kezdetén a kormányfő elhíresült állva üdvözlésének nem szabály, hanem a kölcsönös tisztelet volt az alapja, és ennek megfelelően az új kormány tagjai is igyekeznek azt egymásnak megadni (vagyis felállva köszöntik majd Orbán Viktor miniszterelnököt).

05

Arra a kérdésre, hogy jegyzőkönyvezni fogják-e a kormányülésen elhangzottakat, Navracsics azt válaszolta, hogy eleget tesznek a jogszabályi kötelezettségeiknek. Ezt részletesebben nem fejtette ki, de mint ismeretes, 1998 és 2002 között a kormányülésekről csak összefoglaló feljegyzések születtek. A hatályos jogszabályok szerint a kormány üléseiről hangfelvétel, és részletes összefoglaló is készül.

Kérdésre Navracsics elmondta, hogy a kormánynak még nincs a gázárral kapcsolatban konkrét álláspont. Megerősítette ugyanakkor: mindenképpen megpróbálják majd rászorítani a szolgáltatókat, hogy a válsághelyzetre tekintettel álljanak ellen az inflációs nyomásnak.