Nyolc embert őrizetbe vettek a pécsi egyetem ügyében

2010.05.31. 10:22 Módosítva: 2010.05.31. 12:53
Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanújával nyolc embert vett őrizetbe a hétvégén a Nemzeti Nyomozóiroda a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatban. Az őrizetbe vett emberek közül négyen az egyetem alkalmazottai, köztük van a gazdasági főigazgató, az informatikai igazgató és egy informatikai beszerzésekért felelős munkatárs.

Az Nemzeti Nyomozóiroda ((NNI) hétfői tájékoztatása szerint a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatban, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt nyolc embert vettek őrizetbe a hétvégén.

Az NNI egyelőre nem közölte, pontosan kiket vettek őrizetbe, de a Független Hírügynökség információi szerint az egyetem vezető beosztású dolgozói és külsős cégek képviselői is vannak közöttük. A PécsiStop információi szerint az őrizetbe vettek között van a PTE gazdasági főigazgatója és informatikai igazgatója is. Az MTI információi szerint gyanúsított egy informatikai beszerzésekért felelős munkatárs is. 

A nyomozók 20 helyen tartottak házkutatást szombaton és vasárnap, ekkor történtek az őrizetbe vételek is. A házkutatásokkor az NNI közleménye szerint tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. az ügy kapcsán a hatóság egyelőre más részletet nem közölt.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) négy dolgozója, köztük két magas beosztású vezető munkatársa érintett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által indított és az intézmény gazdálkodásával összefüggő eljárásban - közölte az egyetem rektora. "Az egyetem vezetése megdöbbenve értesült a hírről, de egyelőre kevés információja van, nem tudja, milyen ügy áll a letartóztatások hátterében" - mondta Gábriel Róbert. Hozzátette, hogy minden segítséget megadnak a hatóságok munkájához.

Bartha László őrnagy a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az Index kérdésére nem kívánt bővebb információkkal szolgálni. Mint mondta: részletesebb tájékoztatást a következő napokban adnak.

Bartha László őrnagy kérdésünkre elmondta: a mostani őrizetbevételek nincsenek összefüggésben a május 10-én az egyetem felnőttképzési karán tartott házkutatással. A megyei rendőrség akkor hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást. A gazdasági nyomozók bűnügyi zár alá helyezték a PTE 2008-2010-es teljes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját.

Rendőrségi forrás szerint az ügyben az ügyészség rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, miután valaki feljelentést tett a felnőttképzési karon folyó állítólagos visszaélésekkel, fiktív számlaadásokkal kapcsolatban.