Árvizek szerte az országban

2010.06.01. 08:42 Módosítva: 2010.06.01. 13:00
Újabb árhullám indult el a szabolcsi folyók felső szakaszán. Tatabányánál utakat zártak le, Komlón egy partfal dőlt meg, Sásdon hazaküldték az iskolából a gyerekeket. A Tiszán is készültség van, Szegednél és Szolnoknál is figyelnek a folyóra.

Kilépett medréből a Meszes-patak Pécsen, a víz pedig elöntötte a Mohácsi utat, amit emiatt lezártak a forgalom elől. A sok eső miatt jelentősen megemelkedett a Pécsi-tó vízszintje is. A víz egyelőre még nem lépett ki a mederből, de a környező utcákban több szennyvízcsatornában is feltört már a magas vízállás miatt.

Az eső gondot okoz a város mélyebben fekvő pontjain, így például a Verseny utca környékén is, és a belvárostól keletre eső Vince utcában. Mindkét helyen felkészültek a védekezésre.

Életveszélyessé vált a nagy esőzések miatt két kedvelt pécsi kirándulóhely, a Mecseki Parkerdő, valamint a Malomvölgyi Pihenő és Parkerdő, ezért a városi vagyonkezelő arra kéri a lakosokat, hogy azokat átmenetileg ne látogassa

Lezárták az 1-es utat

Teljes szélességében lezárták az 1-es utat burkolatsüllyedés miatt Tatabánya belterületén, Felsőgalla térségében. A forgalmat mellékutakra terelik - tájékoztatott a megyei közútkezelő. Tatabányáról a Tarján és Kisbér felé vezető utat vízátfolyások és a töltések megcsúszása miatt félpályán lezárták. A burkolatra folyó iszap balesetveszélyt okoz Tata és Környe között, valamint Sárisáp bekötőútján, így az érintett szakaszokon az úttest egyik oldalát lezárták.

A 81-es útnál mindkét sáv le van zárva, mivel az út Mezőörsnél beszakadt. A forgalmat a 13-as főúton északra terelik, Győr ebből az irányból Komáromon keresztül közelíthető meg.

Az iskolásokat hazaküldték, egy családot kitelepítettek

Egy családot ki kellett menekíteni a házából a Baranya megyei Komlón, a Berek utcában veszélyesen megdőlő partfal miatt. A bama.hu úgy tudja, összesen kilenc embernek kellett eddig máshol szállást találni, Pécsett pedig négy embert telepítettek ki. Jelenleg statikusok vizsgálják, hogy a partfal megdőlése veszélyeztet-e további házakat.

Sásdon délután újra kiönthet a Baranya-csatorna, ha az eső intenzitása nem csökken - mondta el Székely Szilárd, a város polgármestere. A vízfolyás egyelőre a medrében maradt, mivel több gátat is megnyitottak és így a vízfelesleg a környező mezőgazdasági területekre ömlött.

Mivel a védekezést a töltések védelme miatt már nem tudják gépekkel végezni, attól tartanak, hogy a vízszint gyorsabban emelkedik, mint ahogy a nyúlgátakat építik - tette hozzá Székely.

A város általános iskolájából délelőtt hazaküldték a gyerekeket, hogy még a csatorna kiöntése és a 66-os főút zárlata előtt biztonságosan haza tudjanak menni.

Újabb árhullám Szabolcsban

A frissen lehullott, nagy mennyiségű eső miatt újabb árhullám indult el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók felső szakaszáról - közölte Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője.

A vízgyűjtő területen a legutóbbi 24 órában átlagosan 7-8 milliméter eső esett, az előrejelzések szerint pedig még további 25-35 milliméter várható, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja az ár- és belvízhelyzetet. A Lónyay-főcsatorna mentén jelenleg II. fokú, míg a Krasznán I. fokú az árvízvédelmi készültség.

A főcsatorna gátjainál szivárgásokat is észleltek. A Lónyay-főcsatornából másodpercenként 7-8 köbméter vizet engedhetnek be a Tiszába.

Az eső miatt a belvíz által elöntött terület is növekszik, jelenleg 17000 hektár földön áll a víz a megyében.

Borsodban útlezárások, Bőnynél tetőzés

Két héttel az előző árvíz után újra védekezést rendelt el kedden délelőtt el a Ronyva-patak mentén Sátoraljaújhelynél Szamosvölgyi Péter a város polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke. A polgármester elmondta: a patak mellékvízfolyása, a Bózsva-patak vízszintje ismét rekord-közeli magasságba emelkedett, emiatt a Ronyva is folyamatosan árad. Házak egyelőre nincsenek veszélyben, de négy középiskola diákjait már kérték, hogy vegyenek részt a homokzsákok pakolásában.
A város területének egyharmadát két héttel ezelőtt árasztotta el a Ronyva-patak. Akkor körülbelül 700 házat árasztott el a víz, csaknem ezer embernek el kellett hagynia otthonát. Az akkor lerakott homokzsákok egy részét még el sem bontották.

Vízátfolyás, illetve árvíz miatt kedd hajnalban két utat is lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Sajó áradása miatt nem lehet közlekedni a 26-os számú utat Sajókazával összekötő úton, és a tardonai bekötő úton. Ez a település csak Kazincbarcika felől közelíthető meg.

Bőnynél kedden, hajnali négy óra körül 270 centiméteren tetőzött az ár, azóta már négy centit apadt a Cuhai-Bakony-ér - közölte a katasztrófavédelem győri ügyeletese.

A településről eddig senkit nem kellett kitelepíteni a vasárnap kezdődött esőzés kiváltotta ár miatt. A községben, amelyet két hete egyszer már elöntött a patak, eddig 38 ezer homokzsákot építettek be a nyúlgátakba. A jelenlegi vízállás 40 centiméterrel marad el a két hete mérttől.

A környéken jelenleg csak szemerkél az eső, ami nem hoz komolyabb utánpótlást az áradatnak, a védekezés azonban a lassú apadás ellenére is tovább tart. A meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis a Cuhai Bakony-ér vízgyűjtőjén jelentős csapadék hullhat, ami miatt újabb árhullám indulhat meg.

Eközben a két hete szintén víz alá került Mezőörsön ideiglenes nyúlgátat építettek, hogy így fogják meg a Cuhai Bakony-éren levonuló árhullámot. Az előrejelzések miatt Mezőörsön is folyamatos készenlétben állnak.

Készültség Szegednél és Szolnokon is

Elsőfokú készültséget rendeltek el a Tiszán Szegednél, miután hétfő délutánra a folyó vízállása meghaladja a 650 centiméteres szintet - közölte az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető helyettese.

Andó Mihály tájékoztatása szerint a tiszai árhullám csúcsa várhatóan a hét második felére ér az alsó folyószakaszra. A tetőzés Mindszentnél és Csongrádnál a másodfokú szint - 750 centiméter - körüli vízállással, Szegednél másodfok alatt várható.

A Hármas-Körös bal parti árvízi védvonalán, valamint hétfő déltől az Alsó-Tisza teljes szakaszán - Csongrád és az országhatár közötti Tisza-szakaszon - elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, összesen mintegy 254 kilométeren.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint a Tisza árhulláma jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, Szolnoknál a vízmérce hétfőn 853 centimétert mutatott, 53 centiméterrel haladva meg a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét. Az elkövetkező napokban az áradás napi üteme 2-15 centiméter között lesz.

Ön is látta?