Kirúgták Szilvásy György feleségét

2010.06.01. 14:11 Módosítva: 2010.06.01. 14:12
Kedden már nem tartozott a Miniszterelnöki Hivatal kötelékébe Csáky Bernadett. Szilvásy György, egykori kancelláriaminiszter felesége január 1-jén lett szakállamtitkárból köztisztviselő, így az ő állása nem szűnt meg automatikusan a kormányváltással. Megszüntették.

Az Index információi szerint több eddigi MEH-es alkalmazott mellett Csáky Bernadett főosztályvezető-helyettesnek is felmondtak a Kancellária utódjánál, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Szilvásy Györgyné megbízatása alig néhány órával élte túl a minisztérium hivatalos átadását. Navracsics Tibor hétfőn vette át az ügyeket, és a hivatali dokumentációt elődjétől, Molnár Csabától. Csáky munkaviszonyának megszűnését a kormányzati kommunikációs államtitkárságon megerősítették

Csáky január elsején lett köztisztviselő, miután december 31-i hatállyal lemondott szakállamtitkári megbízatásáról. A vonatokozó törvények értelmében a MEH köteles volt felajánlani neki egy ebbe a kategóriába sorolt vezetői állást, így került főosztályvezető-helyettesi beosztásban kormány-főtanácsadóként a MEH Jogi és Közigazgatási Államtitkár Titkárságára titkárságvezetői posztra, de közben a szakállamtitkárság indoklás nélküli felmondása után is járt neki a másfél havi illetményével megegyező összegű juttatás.

Szilvásy György felesége már számos kormányzati vezetői poszton megfordult. Csáky még az első Orbán-kormány idején lett főtisztviselő. A Gyurcsány-kormány idején a gyerekszülés után 2008-ban Veres János mellett került vissza az államigazgatásba. A korábbi kabinetfőnökség helyett akkor egy frissen létrehozott, 750 ezer forintos díjazású koordinációs szakállamtitkári poszt várta a PM-ben. A tevékenységét 4,5 milliós jutalommal is honorálták. A PM-ből került 2009-ben a Kancelláriára, ahol többek között a nagy állami közbeszerzések ügyeit kezelte.

Miután Csáky már nem tartozott a kormányzat tagjai közé, az ő állása nem szűnt meg a kormányváltás napján. A felmondással információink szerint azonban most nem jár külön pénzjuttatás.

A Csáky-család azonban továbbra is nyomot hagy egyes állami intézményekben. Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt kancellária- és titokminisztere továbbra is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója. Az MNV Zrt. fennhatósága alá tartozó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. nemrégiben 10 millió forintért rendelt festményeket Csáky édesapjától. A képeket a BMSK által üzemeltetett Magyar Sport Házában állították ki. A BMSK vezérigazgatói posztján januárban hosszabbította meg a korábbi vezérigazgató, Hajdu Endre megbízatását a vagyongazdálkodási tanács, a kinevezési érdekében a vonatkozó szabályokat is meg kellett változtatni.