Ödön
1 °C
11 °C

Leváltották a vezérkari főnököt

2010.06.01. 15:30 Módosítva: 2010-06-01 17:05:30
Tömböl Lászlót és helyettesét is felmentette Hende Csaba, mennie kell a két katonai titkosszolgálat vezetőjének és Szilvásy Istvánnak, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatójának is. Az új vezérkari főnök Benkő Tibor, a Magyar Honvédség (HM) Összhaderőnemi Parancsnokságának eddigi vezetője lesz.

Nem várt sokáig a személycserével a szombaton honvédelmi miniszterré kinevezett Hende Csaba. Kedden leváltotta Tömböl László vezérkari főnököt és helyettesét, Hazuga Károly altábornagyot. Tömbölt 2009-ben nevezték ki vezérkari főnöknek.

Keddi hatállyal menesztette Hende Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját is.

Az új honvédelmi minisztert katonai tiszteletadás mellett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.
Az új honvédelmi minisztert katonai tiszteletadás mellett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.

A Magyar Nemzet online információi szerint Hende Kovácsics Ferenc altábornagyot, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgatóját is menesztette, őt a posztján Domján László dandártábornok, az ÖHP eddigi törzsfőnökhelyettese követheti. A mno.hu információi szerint távoznia kell Hamar Ferenc vezérőrnagynak, a Kovácsics általános helyettesének is.

Hende Csaba a parlamentben kedden délután szakmai és morális válsággal indokolta a személyi változásokat, amik a Honvédelmi Minisztériumot is érintik.

Tömböl utóda, Benkő Tibor 54 éves, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola rakéta és tábori tüzér szakán végzett, tanult Leningrádban a Kalinyin Tüzér Akadémián is 1985-1988 között, de 2000-2001 között az Egyesült Államokban is (Army War College). Orosz és angol felsőfokú nyelvvizsgája van.

Az idén 53 éves Tömböl László a nyugállományba vonuló Havril Andrást követte a vezérkari főnöki poszton 2009-ben. Kinevezésekor a katonai kultúraváltás, a szakmaiság, a képességek fejlesztése, a katonák élet- és munkakörülményei javításának fontosságát emelte ki.

Tömböl korábban (egyéb karrierállomások mellett) kiképzési főnök volt Koszovóban, és a Légierő Parancsnokság törzsfőnökeként is szolgált másfél éves vezérkari főnöki megnyilvánulásaira leginkább a HM idén februári kínos botrányai miatt lehetett hallani. Akkor körlevelet írt a civil és a hivatásos állomány tagjaihoz, amelyben az esetek miatt a katonaságra vetülő árnyékról írt.

Forrás: www.hm.gov.hu
Forrás: www.hm.gov.hu

"Egyes hivatalban lévő személyek a katonai hivatással és az állampolgári tisztességgel nem összeegyeztethető módon visszaéltek a rájuk bízott hatáskörrel, és megfogalmazódott a gyanú velük szemben, hogy beosztásukból eredő befolyásukat egyéni haszonszerzésre fordították. Bár bűnösségük végérvényes bizonyítása a jogállami intézmények feladata, azonban az eljárás megindításához vezető cselekmények is alkalmasak arra, hogy súlyosan károsítsák a katonai szolgálat tekintélyét, megrendítsék a társadalom tagjainak bizalmát” – fogalmazott Tömböl.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és a HM-nél kirobbant vesztegetési ügyek a HM vezetését, és elsősorban Szekeres Imre minisztert hozták kínos helyzetbe, de az érintett katonák miatt az ügy, miként Tömböl is fogalmazott, a katonaság tekintélyének gyengítésére is alkalmas volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?