Leváltották a vezérkari főnököt

2010.06.01. 15:30 Módosítva: 2010.06.01. 17:05
Tömböl Lászlót és helyettesét is felmentette Hende Csaba, mennie kell a két katonai titkosszolgálat vezetőjének és Szilvásy Istvánnak, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatójának is. Az új vezérkari főnök Benkő Tibor, a Magyar Honvédség (HM) Összhaderőnemi Parancsnokságának eddigi vezetője lesz.

Nem várt sokáig a személycserével a szombaton honvédelmi miniszterré kinevezett Hende Csaba. Kedden leváltotta Tömböl László vezérkari főnököt és helyettesét, Hazuga Károly altábornagyot. Tömbölt 2009-ben nevezték ki vezérkari főnöknek.

Keddi hatállyal menesztette Hende Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját is.

Az új honvédelmi minisztert katonai tiszteletadás mellett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.
Az új honvédelmi minisztert katonai tiszteletadás mellett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.

A Magyar Nemzet online információi szerint Hende Kovácsics Ferenc altábornagyot, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgatóját is menesztette, őt a posztján Domján László dandártábornok, az ÖHP eddigi törzsfőnökhelyettese követheti. A mno.hu információi szerint távoznia kell Hamar Ferenc vezérőrnagynak, a Kovácsics általános helyettesének is.

Hende Csaba a parlamentben kedden délután szakmai és morális válsággal indokolta a személyi változásokat, amik a Honvédelmi Minisztériumot is érintik.

Tömböl utóda, Benkő Tibor 54 éves, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola rakéta és tábori tüzér szakán végzett, tanult Leningrádban a Kalinyin Tüzér Akadémián is 1985-1988 között, de 2000-2001 között az Egyesült Államokban is (Army War College). Orosz és angol felsőfokú nyelvvizsgája van.

Az idén 53 éves Tömböl László a nyugállományba vonuló Havril Andrást követte a vezérkari főnöki poszton 2009-ben. Kinevezésekor a katonai kultúraváltás, a szakmaiság, a képességek fejlesztése, a katonák élet- és munkakörülményei javításának fontosságát emelte ki.

Tömböl korábban (egyéb karrierállomások mellett) kiképzési főnök volt Koszovóban, és a Légierő Parancsnokság törzsfőnökeként is szolgált másfél éves vezérkari főnöki megnyilvánulásaira leginkább a HM idén februári kínos botrányai miatt lehetett hallani. Akkor körlevelet írt a civil és a hivatásos állomány tagjaihoz, amelyben az esetek miatt a katonaságra vetülő árnyékról írt.

Forrás: www.hm.gov.hu
Forrás: www.hm.gov.hu

"Egyes hivatalban lévő személyek a katonai hivatással és az állampolgári tisztességgel nem összeegyeztethető módon visszaéltek a rájuk bízott hatáskörrel, és megfogalmazódott a gyanú velük szemben, hogy beosztásukból eredő befolyásukat egyéni haszonszerzésre fordították. Bár bűnösségük végérvényes bizonyítása a jogállami intézmények feladata, azonban az eljárás megindításához vezető cselekmények is alkalmasak arra, hogy súlyosan károsítsák a katonai szolgálat tekintélyét, megrendítsék a társadalom tagjainak bizalmát” – fogalmazott Tömböl.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és a HM-nél kirobbant vesztegetési ügyek a HM vezetését, és elsősorban Szekeres Imre minisztert hozták kínos helyzetbe, de az érintett katonák miatt az ügy, miként Tömböl is fogalmazott, a katonaság tekintélyének gyengítésére is alkalmas volt.