Újra megbuktathatják a kisiskolásokat

2010.06.02. 10:35
Bár, ha kedvük tartja, adhatnak szöveges értékelést a tanárok a másodikos gyerekek teljesítményéről, szeptembertől azonban újra kötelező lesz osztályozni. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma leendő oktatási államtitkára azt javasolja, hogy újra lehessen buktatni már másodikban.
Hoffmann Rózsa
Hoffmann Rózsa

Nem szűnik meg a szöveges értékelés az iskolákban, csupán a szerepe változik a jövőben - mondta Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata politikus, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma leendő oktatási államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Hoffmann úgy módosítaná a közoktatási törvényt, az osztályzást ismét generálissá tenné, a szöveges értékelést pedig rábízná az iskolákra. "Amelyik iskola ezt sikeresen alkalmazta, a jövőben is folytathatja, ám emellett osztályoznia is kell, mert az egyértelmű és érthető - mondta a Duna Televízióban az oktatási államtitkári poszt várományosa.

Hoffmann újra lehetővé tenné, hogy már a másodikos gyerekeket is megbuktathassák, emellett megszüntetné, hogy a szülő beleegyezése is kell ahhoz, hogy egy gyerekkel évet isméltessenek. Az a kisgyerek, aki a második év végéig nem tanulta meg az írás-olvasás és a számolás alapjait - azaz nem rakta le az alapot a későbbi tanulmányaihoz -, annak jobb, ha megismétli az évet. A pedagógus ezt a döntést megfelelő türelmi idő és sokféle felzárkóztató törekvés sikertelensége után hozza majd meg a szakember szerint.

Ha nem lehet az évet megismételni, annak van egy nagyon rossz üzenete: nem kell a kötelességet teljesíteni - ez volt a fő probléma a korábbi évek rendszerével - érvelt Hoffman Rózsa. A törvény változásával azt szeretné üzenni a gyerekeknek: teljesítsd a feladatodat, mert képes vagy rá, ám ha nem sikerült, kapsz egy újabb lehetőséget. A kötelesség nem teljesítése viszont nem lehet következmények nélküli.