Mégis lehet államfő-jelöltje az MSZP-nek

2010.06.03. 17:26
Lendvai Ildikó szerint most inkább annak van többsége a pártban, hogy az MSZP állítson saját államfő-jelöltet.

Lendvai Ildikó pártelnök a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva felidézte: két elvi álláspont közül választhatnak. Vagy jelölnek valakit, vagy véleményt mondanak a kormánypártok jelöltjeiről.

A küldöttcsoport-vezetői értekezleten az az álláspont került többségbe, hogy a párt jelöljön államfőt, de erről az elnökség és a választmány közös előterjesztése alapján a vasárnapi kongresszus dönt. A kongresszus előtt vasárnap összeül a választmány is. Lendvai Ildikó azt nem árulta el, ki lehet a párt államfőjelöltje.

Értékelik a teljesítményt

Emlékeztetett arra, április végén kezdtek párbeszédet a tagjaikkal arról, hogyan értékelik elmúlt négy év teljesítményét, milyen tanúságot kell levonni a párt kormányzati teljesítményéből, min kell javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki politikájának stratégiája, illetve a feladatokat milyen menetrendben végezzék el.

Jelezte, az értékelés a kongresszus után is folytatódik a párt honlapján.

Lendvai Ildikó beszámolt arról: a tervek szerint a zárt kongresszusnak három napirendje van, és rajta kívül a két volt miniszterelnökük is értékel, de Bajnai Gordon csak írásban küldi el véleményét, mert külföldön lesz. A vitaindítóként Mesterházy Attila parlamenti frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök is felszólal.

Addig tart, amíg beszélni akarnak

Kiemelte: a kongresszus – amelyre nagyjából ötszáz küldöttet, illetve a tanácskozási joggal rendelkező meghívottakat várják – addig tart, ameddig mindenki, aki akar, hozzá tudott szólni a vitához.

Lendvai Ildikó kitért arra: a pártvitában beérkezett többségi vélemények szerint vállalni kell és lehet az elmúlt négy év fejlesztési törekvéseit, ugyanakkor súlyos hibákra is rámutatnak. Ezek közt említette, hogy a legtöbben úgy látják: az MSZP a reformszándékaihoz nem keresett eléggé és nem is talált szövetségeseket, így azok kormányzati szándékként jelentek meg.

Sokak véleménye szerint néhány reform kidolgozatlan, elsietett, részleteiben nem jól megvalósított volt. Szintén a hibák közt említették az elnökséghez eljuttatott vélemények, hogy az elmúlt négy év kormányai későn szembesültek egy-egy társadalmi problémával. Ilyen például a közbiztonság vagy a bankok magatartása.

Rájuk fröccsent a korrupció

Többen jelezték azt is, hogy minimális volt az MSZP-ben az az önvédelmi mechanizmus, ami a megvédhette volna a pártot a "ráfröccsenő korrupciótól".

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a pártban négy fő probléma volt: kevés lehetőség volt a tényleges aktivitásra és beleszólásra, hiányzott a teljesítménykényszer – így nem mindig abból lett vezető, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta -, a kormányzás terhe alatt a párt bezárkózott, külső kapcsolatait nem gondozta eléggé, újakat nem épített. A párton belül is hiányoztak azok a szervezeti eszközök, amelyek idejekorán elhatárolták volna a korrupciógyanús embereket – sorolta.

A pártelnök elmondta: a beérkezett vélemények alapján a legsürgetőbb feladatok közé tartozik a munkavállalók védelme, és a politikai tisztogatás elleni fellépés.