Még szerencse, hogy levágták XVI. Lajos fejét

2010.06.05. 16:30 Módosítva: 2010.06.05. 22:15
A mérvadó francia napilapok nem foglalkoztak a Magyarok világszövetsége által szervezett Versailles-i megemlékezéssel. Online újságok viszont igen, egy-egy rövid hírben számoltak be az eseményről.

"Még szerencse, hogy levágták XVI. Lajos fejét, hogy ezt elkerülte! A kastélyába ugyanis pénteken zászlókkal és katonai kitüntetésekkel felszerelt magyar horda érkezett, hogy megostromolja a Trianont" - fogalmaz a Lesinrock.com, ami az egyébként tekintélyes Les Inrockuptibles kulturális magazin online kiadványa.

Francia újságkörkép Fotó: Huszti István

A lap miután összefoglalja, hogy a magyarok még nem tudták megemészteni Nagymagyarország elvesztését, Bottyán Zoltán szervező szavait idézi, miszerint a magyarokat igazságtalanul büntették meg az I. világháború miatt.

A résztvevők visszautasítják a szélsőjoboldali jelzőt, írja a lap, de hozzáteszi, az esmények részt vettek a Magyar Gárda tagjai is, és beszámol arról, hogy a cigányellenességéről elhíresült Jobbik szerephez jutott a Parlammentben.

Az eseményen részt vevő tudósító egy 19 éves fiatal szavait is idézi, aki elmondja, ő a fideszre szavazott, de úgy gondolja, "nem rosszak" a Jobbik elképzelései "csak egy kicsit radikálisak". A Lesinrock írta egyébként a legtartalmasabb beszámolót.

A France Info rövid, de tárgyilagos beszámolót írt ismertetvén a trianoni békeszerződést, hozzátéve, hogy a határon kívülre szakadt magyar kisebbségek kérdése számos problémát vet fel azóta is. A lap a végén megjegyzi, az eseményt a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte.

A L'Express az esemény előtt írt hosszabb cikket, amelyben összefoglalja, a rendszerváltás után hogyan alakult magyar belpolitikában a határon túli kisebbségek kérdésének kezelése. A lap kitér a kettős állampolgárságról szóló törvényre és a szlovák-magyar konfliktusra.

Egy rövid hírt szentelt az események az Europe1 rádió honlapja, amely idézi az egyik szerveztő, nemcsak Magyarországot, de a magyar nemzetet is megcsonkították.

"Nem a hunok jöttek, hanem a magyarok, és nem lóháton, hanem egy tucat busszal" - kezdi cikkét a budapesti francia lap, az Hu La-La, amely sok helyet nem szentel a témának, de megemlíti, hogy 2006-an már volt egy hasonló megmelékezés. "Nem először taposták a Versailles-i lépcsőket a magyar vándorok."

Hosszabban foglalkozik az eseménnyel egy Versailles-i blog, amely szerint a magyar tüntetők, a "birodalom" tiszteletére lengették a zászlókat. Az nem derül ki, hogy a cikk írója, a Habsburg birodalomra utalt-e.