Géza
1 °C
16 °C

38 ezer ember otthona van veszélyben Borsodban

2010.06.06. 07:41
A Sajó szombat éjszakai kiöntése miatt a Miskolchoz közeli Felsőzsolcáról mintegy ötszáz lakost kellett kitelepíteni, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnapra 2900-ra nőtt az árvíz miatt evakuáltak száma. A kitelepítettek első csoportja vasárnap hajnali három órakor megérkezett a közeli Miskolcra.

Autóbusszal tucatnyi fáradt, elcsigázott idős ember, kialvatlan gyerek érkezett a Vörösmarty Általános Iskolába, és voltak olyanok, akik személyautóval érkeztek. Rögtön lepihentek, sokan még egy forró teát sem kértek.

Mokrai Mihály, Miskolc alpolgármestere, mint helyi védelmi parancsnok elmondta: 1300 felsőzsolcai befogadására készültek fel. Általános iskolákat, gimnáziumokat, a városi sportközpont jégcsarnokát jelölték ki befogadóhelynek, de ha szükséges, még több iskolát nyitnak meg.

A kitelepítettek száma vasárnap napközben nőhet akár két-háromszázzal is, mert sok olyan lakos van, akinek házát víz veszi körül, de az éjszaka még nem hagyta el az otthonát.

A megyében vasárnapra nőtt a védekező erő létszáma is: mintegy 1500 fővel 17 900-ra. A védekezők egyharmada helyi lakosokból, kétharmada szervezett erőkből, rendőrökből, tűzoltókból, katonákból, illetve önkéntesekből áll.

Edelényben a helyzet nem javult, a gátak átáztak, folyamatos töltéserősítésre van szükség.

Borsod megyében három olyan település van, amelyet az árvíz elzárt a külvilágtól, és csak magas építésű járművel megközelíthető: Halmaj, Kiskinizs és Hernádszentandrás. A megyében 138 településen folynak védekezési munkák. Ezek között 26 van - a Hernád, a Bódva és a Sajó mentén -, amely különösen veszélyeztetett. Veszélyben van 38 ezer 600 ember otthona, vagyis 11 ezer épület.

A Hernád és a Bódva mentén a helyzet nem javult, viszont az egész éjszakai megfeszített munkának köszönhetően tudták tartani a gátakat az emberek. Személyi sérülés sehol nem történt.

Vasárnap a megyében folytatódnak a műszaki munkák, az erősítés. A Bódván nagyon lassú apadás tapasztalható. A Hernádon vasárnap még kisebb vízszintemelkedés előfordulhat. A tetőzés a különböző folyókon különböző időpontokban fog valószínűleg bekövetkezni.

Az ország középső részén a belvízi helyzet javult. A Tisza középső és alsó része árad. A Dunán, a Tiszán jelentősebb lakosságvédelmi intézkedéseket nem kell kezdeményezni. Itt a vízügy műszaki tevékenységgel végzi az árhullám befolyásolását. A Dunán a Dunakanyarban öntött el víz több hullámtérrészt, főleg sportlétesítmények területét, szórványosan lakóházakat. A kitelepített emberek száma az új borsodi kitelepítettekkel együtt országosan összesen 3100.