Kornélia
1 °C
14 °C

Nem változtak az erőviszonyok az LMP-ben

2010.06.06. 21:48
Tisztújító kongresszust tartott Balatonalmádiban a Lehet Más a Politika. A bázisdemokrata szemléletet és átláthatóságot hirdető párt kétnapos rendezvénye zártkörű volt, ám a szervezők szerint ennek oka épp a jelöltekről folytatott vita volt. Módosították a párt alapszabályát is.

A tisztújító kongresszus nem ígért késhegyre menő politikai vitákat: a másfél éve alakult pártnak ez volt a nyolcadik kongresszusa, és a korábbi tanácskozások is inkább személyi, alapszabályi és procedurális kérdésekkel foglalkoztak. Nem volt ez másképp Almádiban sem.

Zárt ajtók mögött

Újraválasztották a pártot, mint szervezetet működtető Országos Választmányt. A 13 fős testületbe összesen 31-en jelöltették magukat. Ugyanekkora volt a  túljelentkezés az Országos Politikai Tanácsba is. A párt szabályai szerint valamennyi jelölt bemutatkozhatott, majd kérdésekre válaszoltak, ami meglehetősen macerás procedúrának bizonyult.

Bár a parlamenti pártok nagyobb rendezvényei zömükben nyilvánosak, az LMP esetében a kongresszus éppen azért nem volt nyilvános, mert a szervezők attól tartottak, hogy a sajtó jelenléte miatt visszafogottabbak lesznek a jelöltek és a kérdések is. Igaz, azokat előzetesen az etikai bizottság is megvizsgálta, hogy se magánéleti, se folyamatban lévő etikai ügyekkel ne álljanak kapcsolatban.

Balról jobbra a felső sorban Pinczés Bálint, Mező János, Mile Lajos, Schiffer András, Kaufer Virág, Wildmann János és Csiba Kata. Előttük ül Sallai Róbert Benedek, Zalatnay László, Scheiring Gábor, Lengyel Szilvia, Tordai Bence és Ikotity István
Balról jobbra a felső sorban Pinczés Bálint, Mező János, Mile Lajos, Schiffer András, Kaufer Virág, Wildmann János és Csiba Kata. Előttük ül Sallai Róbert Benedek, Zalatnay László, Scheiring Gábor, Lengyel Szilvia, Tordai Bence és Ikotity István

Az egyéves mandátummal megválasztott új országos választmány tagjai: Csiba Kata, Ikotity István, Kaufer Virág, Lengyel Szilvia, Mező János, Mile Lajos, Sallai Róbert Benedek, Scheiring Gábor, Schiffer András, Pinczés Bálint, Tordai Bence, Wildmann János és Zalatnay László.

Már a frakció is szerepel az alapszabályban

Balatonalmádiban a választmány mellett a politikai stratégia kidolgozásáért felelős, több mint 60 tagú Országos Politikai Tanácsnak a kongresszus által választott 13 tagjáról is szavaztak, és megválasztották az etikai valamint a számvizsgáló testületeket is. A választmány távozó titkárának, a tudományos életbe visszatérő Meszerics Tamásnak az utódlásáról már az új választmány dönt majd.

A párt döntött az alapszabály módosításáról is, ez a feladat a három héttel ezelőtti, utolsó kongresszuson maradt félbe. A párt szervezetei közé be kellett illeszteni az országgyűlési frakciót is. A frakció közjogilag (a képviselők visszahívhatatlansága miatt) autonóm, ám a képviselőknek a párt belső informatikai hálózatának megfelelő fórumain véleményeztetniük kell az indítványaikat.

Nem volt politikai vita

Az Indexnek a párt több vezető politikusa is úgy nyilatkozott, hogy a mostani hétvége nem a politikai ütközetekről szólt. Az LMP-ben ugyanis összetett törésvonalak húzódnak egyes emberi jogi - liberális ügyek, a konzervativizmus, a szociál- és az ökopolitika tekintetében, ami kifelé némileg leegyszerűsítve vidék-főváros ellentétként jelenik meg a médiában.

Ilyen jellegű ideológiai viták ugyanakkor most nem voltak. A párt vezető testületeiben ennek megfelelően nem változtak érdemben az erőviszonyok, egyik forrásunk szerint a helyi szervezetek elégedettek, hogy sikerült a testületekbe juttatni a jelöltjeiket.

Így szavazott a frakció

Az elmúlt hetek fontosabb parlamenti szavazásaiban az LMP-frakció hol következetesen, hol követhetetlenül szavazott. A párt például nyilvánvalóvá tette – és erről Schiffer András frakcióvezető is beszámolt a kongresszusnak –, hogy ellenzi a szegények ellen irányuló jogalkotást, amikor nemmel szavazott a családi pótlékot az iskolalátogatáshoz kötő törvénymódosítás általános vitára bocsátásáról.

Szavaznak az LMP tagjai Balatonalmádiban
Szavaznak az LMP tagjai Balatonalmádiban

Kevésbé volt egyértelmű a frakció hozzáállása szimbolikus kérdésekben. A Trianon-emléknap zárószavazásakor a jelenlévők közül egy kivételével mindenki tartózkodott – a frakcióvezető Schiffer viszont igennel szavazott. A kettős állampolgárságról szóló törvény még jobban megosztotta a frakciót: a többség elfogadta, de voltak ellenző, illetve tartózkodó szavazatok is. A kormányprogramot viszont az egész frakció leszavazta, igaz, ezt kötelezően elő is írták a számukra.