Kornélia
1 °C
14 °C

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak a Főkertnél

2010.06.07. 20:26
Hétfőn adatgyűjtéssel és a tranzakciókhoz köthető dokumentációk beszerzésével kezdte meg a nyomozást a BRFK a Főkertnél, néhány napon elkezdődnek a tanúkihallgatások is. A nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt indították.

Hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya a Főkert Nonprofit Zrt. tevékenységével, illetve a társaság tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kapcsolatban, közölte honlapján a rendőrség hétfőn.

A nyomozók az eljárásban vizsgálják, hogy "a Főkert Nonprofit Zrt. tevékenysége során kötött szerződései megfeleltek-e a hatályos jogszabályoknak, illetve hogy szabályosan történt-e a fővárosi önkormányzattól kapott támogatások felhasználása" - olvasható a közleményben.

Az eljárásban azt is vizsgálják, hogy a Főkert és a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a fővárosi önkormányzat tulajdonából, továbbá a fenti ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban érte-e vagyoni hátrány a fővárost.

A tájékoztatás szerint hétfőn megkezdődik az adatgyűjtés, a tranzakciókhoz köthető dokumentációk beszerzése, valamint néhány napon belül a tanúk kihallgatása.

A Főkert Zrt. nem az első fővárosi tulajdonú cég, amelynek tevékenységével összefüggésben nyomozás indult.

A több hónapja kirobbant BKV-ügyben több szálon futó nyomozást május végén tette át a BRFK az ügyészséghez. Meggyanúsították mások mellett - és előzetes letartóztatásba helyezték - Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselőt és főpolgármester-helyettest azzal: közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya április 21-én rendelt el hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban.

A nyomozás elrendelését több hónapig tartó adatgyűjtés előzte meg - írták akkor, hozzátéve: "2010 februárjában a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-val összefüggésben folytatott nyomozás során olyan információk birtokába jutottak, melyek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél is felvetették annak gyanúját, hogy olyan tanácsadói szerződések születtek, melyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak".