Újra hétfőn nyaggathatják a minisztereket

2010.06.07. 07:44
A régi rend szerint, újra az ülésnap kezdetén interpellálhatják a minisztereket a képviselők. Hétfőn így már nem is jut idő új törvények elfogadására. Kedden viszont megszülethet a kornertörvény, az új önkormányzati választási rendszer, és még a 2006-os áldozatokat is kárpótolhatják.

Nem teremtett hagyományt a múlt héten a parlament, a június 7-8-i ülésen a régi rend szerint, a hétfői napirend előtti felszólalások után következnek az interpellációk és a kérdések. Hétfőn így rövid napja lesz a parlamentnek, nem is alkotnak új törvényt.

Megkezdik viszont az alkotmányt előkészítő eseti bizottság felállításáról a vitát. A Fidesz frakcióvezetője múlt heti napirend előttijében jelentette be a bizottság felállítását. A kormánypártok javaslata szerint az eseti bizottságban szó sincs paritásos rendszerről, a pártok mandátumarányuknak megfelelő képviseletet kaphatnak. A 45 tagú bizottságban így 30 kormánypárti - 26 fideszes és 4 kereszténydemokrata - képviselőre jutna 15 ellenzéki, 7 szocialista, 6 jobbikos és 2 elempés. A bizottságnak 2011. június 30-ig kellene a parlament elé terjeszteni alkotmánytervezetét.

A parlamenti eseti bizottsággal párhuzamosan egyfajta bölcsek tanácsát is létrehozott a Fidesz. Ebben nem alkotmányjogászok, hanem olyan emberek akiknek valaha volt valami közük az alkotmányhoz - jól látják, ennek a követelménynek bárki megfelelhet.

Hétfőn még három törvény részletes vitáját is lefolytatják, kettő a választási rendszert, illetve az önkormányzati rendszert érinti. A Fidesz még a nyári ülésszakon le akarja zárni az önkormányzati választási rendszer átalakítását, kedden elfogadhatják a választási rendszer módosítását. A hétfői két törvényjavaslat már ennek folyománya, ezeket a jövő heti, utolsó nyári ülésen fogadhatják el.

Az átalakítás lényege a képviselői helyek megfelezése, és választási rendszer hozzáigazítása a parlamenti választás szabályaihoz - azaz a jövőben az önkormányzati választások is vegyes, listás és egyéni rendszerben zajlanak majd - a témát bővebben feldolgozzuk a héten.

A harmadik hétfői vita a közoktatási törvény módosításáról szól majd - ez a törvény egyszerűbbé tenné az önkormányzatoknak a helyi oktatás átszervezését, az iskolák összevonását.

Kedden az önkormányzati választási törvény mellett elfogadhatják a Btk. módosítását, a kornertörvényt. Elfogadhatják a 2006. augusztus 20-i vihar és a szeptember-októberi rendőri túlkapások áldozatainak kárpótlásáról, illetve a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényeket is.