Az ellátásra panaszkodnak a rendőrök

2010.06.08. 09:29 Módosítva: 2010.06.08. 09:34
Nyílt panaszlevéllel fordult a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) Pintér Sándor belügyminiszterhez az árvízi védekezésben résztvevő rendőrök ellátása miatt. Véleményük szerint a rendőrök nem mindenhol kapnak megfelelő élelmet, kevés a víz és a pihenésük sem megoldott.

Pongó Géza főtitkár hétfőn azért fordult a belügyminiszterhez, mert a katasztrófa sújtotta területekre vezényelt rendőri állomány ellátásával és pihentetésével kapcsolatban is több szervezési hibát észleltek.

A szakszervezet kifogásolja, hogy a koordináció hiánya miatt egyes településekre jóval több, máshová pedig jelentősen kevesebb élelmiszert küldtek, mint amennyire szükség lett volna, és az ivóvíz sem mindenhol elég. Az FRSZ szóvá teszi, hogy néhol több, mint kétszer annyi rendőrt vezényeltek, mint amennyire szükség lett volna, miközben eredeti szolgálati helyükön alig maradt valaki.

Nem jött a váltás

A levél tartalma szerint a Hajdú-Bihar megyei rendőröket 24 órás szolgálatba rendelték be, a váltás azonban elmaradt, ráadásul órákon át nem kaptak feladatot.

A főtitkár levele szerint a koordináció hiányára utal az is, hogy az Ongára vezényelt, pihenőjét megkezdő állományt az éjszaka közepén csak azért keltették fel, hogy vonuljanak át egy Miskolcon kijelölt szállásra, ami két órával rövidítette meg pihenőjüket, majd az előre kijelölt időpontnál hamarabb riadóztatták őket, hogy vonuljanak vissza eredeti bevetési helyükre. Az állomány így szombat éjjel mindössze négy órát tudott aludni, úgy, hogy az előző éjszaka is csak két óra pihenőt kaptak.

A levél szerint a tisztálkodási lehetőségek siralmasak, még mobilvécéből sincs elég, tábori ágyak helyett szivacson, a földön alszanak a rendőrök. Nincs összehangolva a védekezésben résztvevő különböző szervek tevékenysége, mindegyik szerv csak a saját állománya ellátásával foglalkozik, ahelyett, hogy ésszerű munkamegosztással gondoskodnának a kollegák ellátásáról.

Nincs megfelelő kommunikáció

A szakszervezet szerint a problémákat az okozza, hogy az Észak-Magyarországi Gazdasági Ellátó Igazgatóság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság operatív törzse között nincs megfelelő kommunikáció.

Mindezekre tekintettel a szakszervezet kezdeményezi Pintér Sándor miniszter soron kívüli intézkedését, a kialakult logisztikai problémák megoldása és az árvízi védekezésben résztvevő rendőrök elvárható szintű ellátásának biztosítása érdekében.  • Tippek
  • Betét