Megvan az év fagylaltja

2010.06.08. 14:48
A Házias Vidámság fantázianevű fagylalt nyerte el idén a legjobb magyar kézművesfagylalt díját. A mestercukrászokból álló zsűri az ország születésnapi tortájának jelöltjeit is díjazta, két gombóctortát és egy epreset hagyva versenyben. A fagylaltversenyt immár 13. alkalommal rendezték meg a pestszentlőrinci Zila Cukrászdában.

Az év fagylaltjának versenyét 1997 óta rendezik meg Magyarországon. Kézműves cukrászok és alapanyaggyártó cégek indulhatnak rajta, összesen két kategóriában: a kötelező, illetve a szabadon választott fagylaltkreációk kategóiájában. A győztes vándorserleggel távozik.

Egy kis fagyitörténelem

A fagylaltot eleinte nem így hívták, hanem hideg nyalatnak. Az édesség egyébként már többezer éve létezik. A japán császári palotában például jeges italokat nyalogattak, majd 1252-ben az olaszok írták le  a fagylalt ősének receptjét. Az édesség a XVII. században kezdte elnyerni mai formáját, amikor XIV. Lajosnak Chantilly várában gombóc alakúra formált, tojással kevert jeges italt szolgáltak fel. Ez volt az első igazi fagylaltszerű termék. Chantilly várából származik egyébként a tejszínhab is, melyet szintén itt készítettek először.

Idén a kötelező fagylalt a csokoládé volt, ebben és a szabadon választott kategóriában is 37 féle ízű fagylaltot ízlelhetett a zsűri. Cégenként csak egy-egy fagylaltot lehet indítani a kategóriákban, az indulók pedig kódszámot kapnak, így a csalás lehetősége teljesen kizárt. A versenyzők közül sokan az utolsó pillanatig nem árulják el, hogy milyen fagylalttal indulnak az egyéni kategóriában.

Lassan előkerülnek a ruhazsákokból a fehér cukrászkabátok, a zsűri tagjai pedig elfoglalják helyeiket. Munkájuk során öt szempont alapján értékelik a fagylaltokat: az íz, az illat, a szín, az állag és a dekoráció alapján.

A hat hivatásos cukrász mindegyike aranykoszorús cukrászmester, akik most két háromfős stábra oszlanak. Egyik csoportjuk a csokoládéfagylaltokat, másik részük pedig a szabadon választott kategóriában induló édességeket teszteli.

Indul a fagylaltkóstolás

Míg a zsűri megkezdi munkáját, és igyekszik valamilyen rangsort felállítani a 37 féle csokoládéfagylalt között, addig mi röpke körútra indulunk a kertben felállított standok között, hogy felmérjük az idei szezon trendjeit.

Megfigyeléseink szerint már nem divat a tölcsér, helyette kis papírtálkába adják a fagylaltot. Ráadásul a cukrásziparba is betette lábát az egészséges életmód szelleme: a nyírfacukorból készült fagylalton át, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak a csökkentett zsírtartalmú édességekig mindent megtalálunk itt.

Leginkább a különleges fagylaltok után vadászunk, és nincs okunk panaszra: a kínálatban találunk joghurtos homoktövises, sárkánygyümölcsös, de paradicsomos és sütőtökízű fagylaltot is.

Varga Gábor, cukrász és alapanyaggyártó szerint a vevők keresik az újdonságot, de a hagyományos ízekhez is ragaszkodnak. „Ez úgy működik, hogy ha az ember bemegy a cukrászdába fagyizni, akkor a tölcsérbe beválogat egy hagyományos ízt, plusz egy érdekeset, és ez az, amiben a fagylaltgyártók évről évre kísérletezhetnek."

A fiatalember elmondja, ők is tartják magukat a trendhez, vagyis igyekeznek természetes anyagokat használni fagylaltjaikhoz. Részben ezért választottak egy igencsak különleges növényt fagylaltjuk alapanyagául. "Tavaly mi nyertünk a kötelező, grillázs kategóriában. Idén a csokoládé a kötelező, abban is indulunk, ezenkívül pedig a joghurtos homoktövis az, amivel még pályázunk.

Ez egy őshonos növény, magas A és C-vitamin tartalommal. Mi egyébként mindig a természetes vonalat próbáljuk képviselni, az anyagaink nagy része természetes, és csak kis része természetazonos aroma. Hiszen a vásárlók is egyre szofisztikáltabbak, és nem szeretik, ha műanyaggal tömjük őket" - teszi hozzá.

"Nem a díj miatt jövünk"

Antalicz Miklós szintén alapanyaggyártó és cukrász. Eddig 10 alkalommal nyerték meg vagyy az év fagylaltja címet, vagy aranyérmes fagylalt minősítést. A közönséget igyekszik mindig meglepni valamivel.

"A versenyen francia fügével és szabolcsi birssel indulunk, a közönségnek pedig idén sütőtökfagylaltot hoztunk. Mindig valami különlegeset hozunk, pár éve például lecsó ízű fagylalttal indultunk."

Antalicz szerint leginkább az olaszok az esélyesek arra, hogy nyerjenek. "Ha jól tudom negyven versenyző, és azt hiszem nyolcvan íz van, tehát az esély borzasztó kicsi arra, hogy nyerjünk. De nem is a díj miatt jövünk mostmár, hiszen abból nekünk van már elég, hanem csak azért, hogy megmutassuk magunkat."

Beszélgetés közben megkóstolom a sütőtökfagylaltot is, mely várakozáson felüli, az ezúttal moderátori szerepet betöltő Benke Laci bácsi szerint pedig „egyszerűen csókra húzza az ember száját”.

Laci bácsi amúgyis poénokkal fűszerezte a hangulatot, melyek közül a "Fagylaltos jóreggelt kívánok", illetve az „azért jó a sovány cukrász, mert két sorban is elfér” típusú szösszenetek csak a habot képezték a tortán, ha szabad így fogalmaznunk.

Legfontosabb a fagylalt állaga

Rabóczky Jánosné Erzsike a zsűri egyetlen női tagja, ráadásul maga is a verseny egykori díjazottja. "Még a legeslegelsők között történt a szentendrei Surányi cukrászdában, hogy a saját magam által kreált bodzafagylalt lett az év fagylaltja - meséli lelkesen. Tavaly újra megmérettettük, és harmadik lett." - mondja, majd hozzáfűzi, ez is szép teljesítmény, hiszen tavaly 200 körüli fagylalt indult a megtisztelő címért.

Erzsike szerint a fagylaltnál legfontosabb az állag. "Először is az állagát, az ízét nézem meg, majd nem utolsósorban jön a szín és díszítés. Az idei kedvencem a Házias vidámság nevű variáció, ami almás-aszalt szilvás fagylalt, pici fahéjjal. Nagyon jó volt az ízharmóniája, pont ezért tetszett." - magyarázza.

Kreativitás és innováció, csokifagylalt kakaóporból

Pataki János, a Cukrász-, Fagylalt- és Csokoládékészítők Világszövetségének elnöke szerint évről évre nagyobb számban indulnak a hazai fagylaltversenyen, és egyre több a fiatal versenyző is.

"Jelszavunk az innováció és kreativitás. De nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a hagyományokra támaszkodva, mégis megújulva kell a mi szakmánkat művelni. A cukrásznagyhatalmak, mint Franciaország vagy Svájc inkább fejlesztenek, és előrébb is jutottak mint mi. Mi azonban a hagyományainkra vagyunk büszkék, mondjuk a dobostortára, mely idén 125 éves, és még Kossuth Lajos is evett belőle."

Az elnök elmondta azt is, hogy a kézműves fagylaltot sokan összekeverik az ipari méretekben gyártottakkal, melyek közt van ugyan jó minőségű, de a legtöbb azért kívánnivalót hagy maga után. Mint mondja, ők az igazi minőséget alarják megismertetni a fagylaltfogyasztó közönséggel

"Az idei év kötelező fagylaltja a csokoládé - folytatta Pataki. - Ez látszólag egyszerű feladat, de hogyha őszinték akarunk lenni, akkor be kell valljuk, hogy évekig kakaóporos fagylaltot csináltunk csokoládés helyett. Az idei kiírásban csakis étcsokoládéból lehetett készíteni a fagylaltot, és a mai versenyen magunknak is bebizonyítjuk, h a csokifagyit csokoládéból kell készíteni.

A másik 37 féle fagylaltnál minden évben meglepődünk. Itt a kreativitáson és az innováción van a hangsúly, és minden évben azt hisszük, hogy már nem lehet újat kitalálni, de mindig lehet. Tavaly például a Sachertorta-fagylalt nyert, készítője pedig arról számolt be, hogy a verseny óta meghatszorozódott a kereslet eziránt a fagylalt iránt."

Magyarország születésnapi tortája

A verseny keretében választják ki az augusztus 20-ára, az ország születésnapjára készülő tortát is. Összesen 20 nevezés érkezett, ami az eddigi legtöbb.

"Három éve indult el ez az akció, amikor a kormányzati szervek az ország születésnapjára kerestek tortát, és a cukrásztestületet keresték meg ebben az ügyben. Azt szerették volna, ha a torta az ország több cukrászdájában is kapható egyidőben. Ez lett a madártejes torta, második évben pedig a szatmári szilvatorta nyert - mondja Pataki.

Azt hiszem, az idei tortánk se lesz rossz, hisz látványra mindegyik nagyon szép. Nem fogják elhinni, hogy mi cukrászok mennyire pimaszak tudunk lenni egymással, ahogyan ízekre szedjük a tortákat, hogy egy Magyarországhoz és a kézműves cukrászathoz méltó tortára essen a választás."

Szilvapálinkás-fehércsokis fagylalt az idei legjobb

A zsűri végül délután hirdet eredményt, és a csákvári Csuta Zsolt Házias vidámság fantázianevű fagylaltját választják az év legjobb kézműves fagylaltjának. A fehércsokoládé-alapú, pikáns szilvapálinkás, házi szilvalekvárral és fahéjjal domináló édesség azért nyerhetett, mert "könnyű és természetes".

A csokoládéfagylaltok közt aranyérmes lett Trella Györgyné, a nyírbátori Csekő kávéház cukrásza. Az ország tortájának címéért pedig egyelőre még három kreáció van versenyben: egy Széchenyi-epertorta, egy szilvásgombóc illetve egy túrógombóc torta. Az, hogy melyik lesz a nyertes közülük, csak augusztusban dől el.