Befejeződött a nyomozás a romagyilkosságok ügyében

2010.06.10. 07:33 Módosítva: 2010.06.10. 10:23
Lezárult a romák elleni gyilkosságsorozat nyomozása. A tavaly augusztusban Debrecenben elfogott négy férfi közül volt, aki beismerte, hogy járt a helyszíneken, de egyikük sem vallotta be, hogy embert ölt.

Befejeződött a bizonyítási eljárás a romák elleni támadássorozat ügyében, értesült a Népszava rendőrségi forrásból.

A lap úgy tudja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már az iratismertetésre készül, amely a jövő hónap elején várható. Eszerint legkésőbb a gyanúsítottak elfogásának egyéves évfordulója idején, vagyis augusztusban vádemelést nyújtanak be az ügyészséghez.

Az elkészült szakértői vélemények szerint a gyanúsítottaknak nem voltak további társaik - olvasható a lapban.

Kilenc ügyben nyomoznak

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást. 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztusában fogták el.

Beszéltek a motivációról

A négy gyanúsított férfi közül ketten testvérek, őket gyanúsítják a legtöbb helyszínen elkövetett támadással. Az ügyvédek szerint az elkövetők nem vallottak a motivációikról, hogy miért lőttek a cigányokra. A gyanúsításokban mindenesetre az aljas indok egyikőjüknél sem szerepel, pedig ide tartozik a rasszista indíték, vagy fajgyűlölet, mint motiváló tényező.

Egy rendőrségi forrásunk szerint viszont két elkövető is beszélt a motivációról. Állítólag azt mondták, hogy a gyilkosságokkal az volt a tervük, hogy felkorbácsolják a cigány-nem cigány feszültségeket, polgárháborút szítsanak, aminek végeztével a romákat deportálják Magyarországról. Eszerint a forgatókönyv szerint direkt választottak a lehető legártatlanabb áldozatokat. Utóbbi elgondolást gyengíti az a tény, hogy mindig a cigánysor utolsó házát támadták, vagyis inkább a könnyű stratégiai pontot, mint az áldozatot keresték.