Egyre kevesebb a munka a gátakon

2010.06.10. 06:37 Módosítva: 2010.06.10. 10:11
Borsod megyében 5500-ra csökkent az árvízi védekezésben részt vevők száma, miután a víz lassan levonul az elöntött területekről. A rendőrök már csak a rendvédelmi feladatokat látják el a térségben. A gátakon katonák, tűzoltók, vízügyi szakemberek és civilek dolgoznak. Már csak szivárgásokat kell megszüntetniük.

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt kormánybiztos szóvivője elmondta, Borsodban hatvan szivattyúval megkezdték a pincék, árkok szivattyúzását, ezt követi majd a fertőtlenítés és a kárfelmérés.

Becslések szerint több mint száz épület dőlt össze az árvíz miatt a megyében. Tornaszentandrás és Tornabarakony még mindig nehezen megközelíthető, csak nagy járművekkel lehet bejutni a településekre. Az ivóvízellátás hat-nyolc településen problémás, itt zacskós és palackos vizet osztanak, lajtos kocsikkal oldják meg a vízellátást.

Országosan 4500 ember nem mehet még vissza otthonába, ebből Borsodban 3400-an, ez a szám a szerdaihoz képest nagyjából nyolcszázzal csökkent. A nagy fertőzésveszély miatt a szakemberek szerint, továbbra sem ajánlott a fertőtlenítés előtt hazamenniük a kitelepítetteknek. A szúnyogirtás is megkezdődött Borsod megyében.

A Duna és a Tisza áradása miatt nagyjából 1100 embert kellett eddig kitelepíteni, a legtöbbet Esztergom környékéről. A Duna csütörtökön-pénteken tetőzik Bajánál és Mohácsnál, ahol a védműveken folyamatos a figyelőszolgálat.

Budapesten másodfokúra csökkentették a készültséget. Ha a Duna hasonló ütemben apad, valószínűleg már pénteken kikerülnek a víz alól az alsó rakpartok. Ha ez megtörtént, elkezdik a takarítást.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője kérdésünkre elmondta, nem lehet megmondani, hogy ez a munka meddig tart, az alsó rakpartokat szakaszosan nyitják majd meg. Általában egy nap alatt végeznek, de ez azon is múlik, hogy a Duna mennyi iszapot, hordalékot hagy maga után.

A Tisza tetőzését Szolnoknál keddre várják, 10 méteres magassággal. Itt is zajlik az előkészítő védekezés és folyamatosan ellenőrzik a szakemberek a vízszint emelkedését.

Részben helyreállt a tömegközlekedés Miskolc és Felsőzsolca között, a két város között újból járnak a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. buszai. A 7-es és az Auchan-os autóbuszok kivételével minden járat menetrend szerint közlekedik Miskolcon.