56-os fényképekre bukkantak egy építkezés során

2010.06.11. 16:14
Világháborús és 1956-os képeket találtak Kaposváron az egykori művelődési központnál. A dokumentumok segítségével megtudhatjuk, kik vettek részt a forradalom helyi megmozdulásaiban. Egyelőre még keresik a képek készítőjét.

Az Együd művelődési központ bontása közben akadtak rá a több, mint fél évszázados képekre, mikor egy korábban föld alatt lévő lépcső alól az egyik munkagép kifordított egy régi tejesüveget, írja a kapospont.hu.

A körülbelül egy-másfél méter mélyen lévő, összetört üvegből összesen 34 darab, 9×16 cm-es fénykép és egy negatív került elő. Az építésvezetők azonnal összeszedték a képeket, átvitték a szomszédos könyvtárba és odaadták a könyvtár igazgatójának, Varga Róbertnek.

A fotókról kiderült, hogy az 1956. október 30-ai nagygyűlésen készültek, egy részük pedig valószínűleg a II. világháború idején. A képek szerzőjének kilétét egyelőre homály fedi.

A forradalom leverése után a hatóságok minden fényképfelvételt megpróbáltak begyűjteni, hogy segítségükkel azonosítsák az eseményeken résztvevőket. A művész valószínűleg ezért rejthette el képeit. A kaposvári könyvtár honlapján azonban most bárki megnézheti őket.