Ezer centiméter alatti tetőzést várnak Szolnokon

2010.06.12. 11:47 Módosítva: 2010.06.12. 11:50
Az árvíz sújtotta régiókban mindenhol apadnak a folyók. Apad a Duna teljes Tolna megyei szakasza is, a Tiszán azonban Szolnoknál tetőzésre készülnek, igaz, alacsonyabb vízállásokkal, mint a tiszaroffi tározó megnyitása előtt várták.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a területükön mindenütt javult az árvízi helyzet.

A Duna a teljes Tolna megyei hosszon apad, a paksi szelvénynél 43 centimétert csökkent a vízszint, Bátánál 10 centiméteres az apadás mértéke. A vízügyi szakemberek folytatják a gátrendszer megfigyelését.

Dunaföldvár és Paks között I. fokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. Az igazgatóság felhívja azonban a térség gazdálkodóinak figyelmét, hogy az árvédelmi töltéseken továbbra is tilos tartózkodni, közlekedni, mert ezzel a védekezési munkákat akadályozzák.

A Balaton vízszintje továbbra sem csökkent, jelenleg 122 centiméter. Jelentős apasztó vízeresztés csak a Sió és a Duna árvizeinek levonulása után történhet meg. Ettől függetlenül a Balaton vizének minőségével nincs probléma.

Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az érintett vízügyi igazgatóságok internetes oldalain olvasható tájékoztatások szerint szintén apadnak a vizek.

Javult a helyzet a Tiszán is az elmúlt napokban. A tiszaroffi tározó csütörtök délutáni megnyitása után a Közép-Tisza felső szakaszán már elkezdődött az apadás.

A számítások szerint a tározó három nap alatt telik meg. Ennek hatására a várakozások szerint Tiszaroff fölött körülbelül 10, Szolnoknál 15 centiméterrel csökken a tetőzés szintje a Tiszán. A Közép-Tiszán az árhullám csúcsát jövő keddre várják Szolnoknál, a tározó megnyitásának köszönhetően ezer centi feletti szint helyett 980 centiméteren.