Apadnak a folyók, jövő héten újabb esőzések

2010.06.13. 15:54
Miközben az árvíz sújtotta területeken az összes folyó vízállása csökken, a jövő héten néhány folyó vízgyűjtő-területén ismét komoly esőzések várhatóak.

Az összes árvíz sújtotta területen apadnak a folyók. Ennek ellenére a veszély nem múlt el teljesen, mivel a meteorológusok szerint jövő héten egyes folyók vízgyűjtő-területein újabb komoly esőzések jöhetnek.

A következő napokban változékonyabbra fordul az időjárás, sokfelé várható csapadék. A szeszélyes területi eloszlás mellett, leginkább a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható nagyobb mennyiségű eső, de lokálisan, kis területre kiterjedve bárhol előfordulhat 20-30 milliméternyi mennyiség.

A Kárpát-medencétől északnyugatra az Alpok előterében, délnyugat-északkelet irányban frontrendszer húzódik, amely előtt meleg, kezdetben még száraz, majd egyre nedvesebb, labilis légrétegződésű levegő áramlik a vízgyűjtők fölé. Hatására kezdetben csak a Duna felső szakaszán és a Kárpát-medence északi részén, a délutáni, esti óráktól pedig már máshol is egyre több helyen várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás és jégeső is valószínű.

A front lassan dél-keletebbre helyeződik hétfőn, így napközben sokfelé várható újabb zápor, zivatar. Nagyobb mennyiség - 10 millimétert meghaladó területi átlag - főként az északi területeken valószínű. A Bodrog vízgyűjtőjén és a Tisza felső szakaszán 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség várható.

Apadnak a folyók

A Sajó teljes hosszán apad. Legalsó szakaszán - a Tisza nagy mederteltsége miatt - a vízszint továbbra is magas, az apadás viszont ütemesebbé vált. Sajópüspökinél a jelenlegi vízállás 159 centiméter, itt korábban 416 centiméterrel tetőzött a folyó. Felsőzsolcánál a 487 centiméteres tetőzés óta 195 centit apadt a vízszint, azaz 292 centiméteres vízállást mértek.

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál 153, Szendrőnél 152 centiméteres a vízszint, korábban ezen vízmércéken 333, illetve 325 centiméteres rekordszinteket mértek.

A Hernád végig apad. A vasárnap reggeli adatok alapján a Ruzsini víztározóból leengedett vízmennyiség nem változott, továbbra is 35 köbméter/másodperc. Hidasnémetinél az árhullám egy héttel ezelőtti tetőzése óta, több mint 4 métert apadt a Hernád, azaz 503 centiméterrel tetőzött a folyó és jelenleg mindösszesen 75 centiméteres a folyó vízszintje.

A Takta Taktaföldvárnál továbbra is lassan, de folyamatosan apad. A Bodrog Felsőberecki vízmércéjén 680, a sárospataki mércén 647 centiméteres vízszintet mértek, itt korábban 755 és 700 centiméterrel tetőzött a folyó.

A Ronyva-patak végig apad. A vízszintek a kisvízi tartományban vannak. A Tisza az Ékövizig működési területéhez tartozó szakasza lassan apad, a tetőzéseket követően már 50-75 centiméterrel csökkentek a vízszintek. Tiszapalkonyánál hétfő délelőtt, Tiszakeszinél pedig hétfő este a harmadfokú készültségi szint alá süllyed a vízállás. Jelenleg 723, illetve 744 centiméteres vízszinteket mértek.