Kioldják a fékeket, eltolják az egyensúlyt

2010.06.14. 07:03
A Fidesz az ellenzék közreműködése nélkül is feltöltheti az Alkotmánybíróságot, ha elfogadják Mátrai Márta alkotmánymódosítását - és miért ne fogadnák el. Ezen kívül a héten nem alkotnak új törvényt, a legfőbb kérdés, hogy a kazah válogatott legyőzheti-e Brazíliát.

Ahogy a választás óta már oly sokszor, hétfőn újra módosíthatja az alkotmányt a Fidesz. A kétharmados többséget élvező kormánypárt eddig mértékletesen nyúlt az alaptörvényhez, Mátrai Márta alkotmánymódosítási javaslata, illetve a hozzá kapcsolódó, a alkotmánybíróságról szóló szintén kétharmados törvényt módosító javaslata alapjaiban változtatja meg a kormány ellenőrzését szolgáló fékek és egyensúlyok rendszerét. Javaslata alapján ugyanis az eddigi gyakorlattal szemben nem ellenzéki, hanem kormánypárti többségű bizottság tehet javaslatot az alkotmánybírók személyére.

Az indoklás ártatlannak tűnik. Mátrai érvei szerint az alkotmánybíróság létszáma most 9 fő, eggyel több, mint a törvényi minimum. A testület feltöltése eddig nehézkésen ment a fránya szabályok miatt. A mostani könnyítés után viszont a kétharmados kormánytöbbség mindenféle egyeztetés nélkül is képes lesz két új bírát választani. Most kell-e magyarázni, miért is jó a kormánynak, ha a meghozott törvények alkotmányosságát egy barátokból álló testület bírálja el?

A döntés súlyát jelzi az is, hogy több a héten már nem is lesz. A módosító indítványok tárgyalásával folytatják a családok támogatásáról szóló törvény, azaz a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötésének vitáját, illetve a választási törvény módosítását.

Több új törvényjavaslat is napirendre kerül, hétfőn a helyi iparűzési adó átalakítását szolgáló törvényjavaslatok általános vitája kezdődik, kedden pedig az egyszerűsített foglalkoztatás, a kulturális örökség védelme, az előadóművészek támogatása, a felsőoktatási felvételi követelmények szigorítása, a közoktatási törvény módosítása mellett a közbeszerzések is napirendre kerülnek. L. Simon László és Kósa Lajos javaslata alapján szigorítanák a törvényt, a jövőben 8 millió forintot meghaladó megbízási érték esetén szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások esetén is közbeszerzést kell kiírni. Azaz, ha Debrecen a beígért új stadionja megnyitójára meg akarja hívni Brazíliát, előtte közbeszerzést kell kiírnia, ahol aztán lehet, hogy a kazah válogatott sokkal kedvezőbb ajánlatot tesz majd.