Letarolta a vihar az országot

2010.06.14. 16:50 Módosítva: 2010.06.14. 22:31
Hétfőn vihar söpört végig az országon, súlyos károkat okozott számos településen. A tűzoltókat legtöbbször kidőlt fákhoz, oszlopokhoz, megrongált tetőkhöz riasztották, több úton korlátozták a forgalmat.

Hétfő hajnalban a vihar már súlyos károkat okozott az ország több részén, a Csongrád megyei Tömörkényen villanyoszlopokat és fákat döntött ki a szél, közölte Fekete Gábor (független) polgármester.  Egy tanyás területen kitört öt, egymás utáni villanyoszlop némelyike házakra dőlt. Az oszlopokat az épületekre felfekvő vezetékek megtartják, ezért nem dőltek ki teljesen. Az egyik ledöntött egy kéményt, egy másik cserepeket sodort le a tetőről.

Pest megye több útszakaszát víz és iszap öntötte el hétfő délelőtt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt szakemberei közben még az árvíz okozta károk egy részének helyreállításával sem végeztek, közölte a társaság szóvivője.

A Szabolcs megyei Balkányban 200 ház tetejét rongálta meg a viharban

A 3-as főút Aszód és Gödöllő közötti, Csisztoványi Csárdánál lévő részét 30 centiméteres víz, iszap és sár lepte el, a tisztítás befejezéséig a környéken 30 kilométeres sebességkorlátozást léptettek életbe. A 3102-es úton, Nagytarcsa belterületén két csatornafedelet nyomott fel a víz, ezért itt útszűkületre számítsanak az autósok.

Dánszentmiklós térségében a viharos szél fákat döntött a 4607-es útra, de a tűzoltóság már eltávolította a sérült fatörzseket és a szétszóródott ágakat.

A teleház leszakadt bádogteteje hever az épület előtt Szakolyban

A korábbi árvizek miatt már csak egy Pest megyei szakaszon van érvényben teljes útzár. Galgamácsánál a Galga-patak áradása miatt át kellett vágni az utat, hogy a közúti híd ne szenvedjen nagyobb kárt. Mivel a helyreállítási munkálatok elhúzódnak, ezt a szakaszt még nem nyitották meg a forgalom előtt.

Villám csapott egy ház kéményébe, kigyulladt az épület tetőszerkezete is a Borsod megyei Varbón, a hétfői vihar és villámcsapások miatt Tiszavalkon meggyulladt egy juhhodály, ahonnan mentik az állatokat, mondta Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Közlése szerint a hétfő délelőtti esőzés nem okozott különösebb károkat, Miskolcon a reptéri aluljárónál gyűlt össze a csapadék.

60-70 káresethez riasztották a tűzoltókat a Hajdú-Bihar megyére hétfő délután lecsapott vihar miatt, közölte a megyei katasztrófavédelem ügyelete. A vihar legerősebben a megye északi részén, Egyek és Hajdúböszörmény térségében tombolt. Az orkán erejű szél sok helyen rongálta meg a lakóházak tetőszerkezetét és több otthonra fát döntött.

Áram nélkül maradt Téglás a Hajdú-Bihar megyén végigsöprő, orkánszerű hétfői vihar után. A szél lesodorta a református templom bádogborítását, és szinte minden második lakóházban kárt okozott. Hajdúhadház mellett a 4-es számú főútra fák dőltek, a viharos szél deréknyi vastagságú fákat csavart ki több helyen tövestől.

A mentőszolgálat mentésvezetője azt közölte, hogy Tégláson súlyosan megsérült egy férfi, amikor tetőcserepet vágott a fejéhez a szél; a debreceni Kenézy Kórház traumatológiájára szállították.

Szakolyon fél óráig tombolt a szélvihar

Orkán erejű széllel, nagy mennyiségű eső kíséretében csapott le a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részére hétfő délután. A tűzoltókat eddig elsősorban fakidőlésekhez és vízszivattyúzásokhoz riasztották, mondta a  megyei katasztrófavédelem ügyletese.

A félórán át tartó, sűrű villámlással és égzengéssel kísért vihar Újfehértó térségében tombolt a legerősebben: a szél fákat tépázott meg, a hirtelen leesett csapadék miatt gyorsan megteltek az utak melletti vízelvezető árkok. A város egyes részein nem volt áram, fennakadások voltak a mobilkommunikációban is.

Védelmi készültséget rendeltek el Újfehértón, a lakók kárbejelentéseit egész éjszaka megerősített ügyelet fogadja, az önkormányzat pedig megnyitotta az úgynevezett védelmi naplót is. A polgári védelemmel felvették a kapcsolatot, a szervezet mindenben segít, amiben szükséges.

A 14 ezer lakosú város déli részén szinte minden házon van valamilyen sérülés, több melléképületet összedöntött, kéményt borított a viharos erejű szél, s rengeteg fát csavart ki a földből. A település mályváskerti részén lévő iskolára egy fenyőfa dőlt rá, a Böszörményi utcában pedig egy családi ház teljesen lakhatatlanná vált, miután letépte a szél az egész tetőszerkezetet.

Egy egész utca lakóházainak tetejét vitte el az orkánerejű szél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban; a településen jelenleg nincs áram, a kár a becslések szerint több száz millió forint is lehet. "Borzasztó a helyzet" - fogalmazott Szakoly jegyzője hétfő kora este. Nánássy Elek elmondta, a 2800 lakosú községben példátlan károkat okozott a szél.

Negyven településen nincs áram Szabolcsban, emellett több magyar-román, illetve magyar-ukrán határátkelőn az áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom. A megyében a vasúti közlekedés is akadozik, mert fák dőltek a sínekre Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat, valamint Ópályi és Nagydobos között, amelyet a tűzoltók próbálnak meg eltávolítani.