300 millióból kártalanítják a tűzijáték áldozatait

2010.06.15. 16:07
Kedden kezdik a tárgyalásokat a kártérítésekről a kormány képviselői a 2006. augusztus 20-i tűzijáték áldozataival.

A kártalanításra várhatóan 300 millió forintot költenek, amit a költségvetés általános tartalékából fedeznek - mondta Gulyás Gergely fideszes politikus. Összesen 32 felperes van, a kormány mindegyikükkel szeretne megegyezni - tette hozzá a politikus.

Az Országgyűlés még a múlt héten fogadta el a Lázár János, Kósa Lajos, Balog Zoltán és Gulyás Gergely által benyújtott javaslatot, amelyben arra kérték az új kormányt, hogy egyenlítse ki a tűzijáték áldozatainak követeléseit.

A kártérítés azokra nem vonatkozik, akik már kaptak kártérítést, akiknek a kártérítési igényét elutasították, akinek a büntetőjogi felelősségét az eseményekben megállapították, aki perben vagy peren kívül megállapodott az igényeiről.

Az országgyűlési határozat szövege szerint azért van szükség kártérítésre, mert a 2006. augusztus 20-án rendezett budapesti tűzijáték idején öt emberéletet és többszáz személyi sérülést okozó tragédia történt.

A határozat szerint a katasztrófát egyértelműen a tűzijáték megszervezésének hibái, a kapcsolódó jogi szabályozás hiányosságai, a vonatkozó jogszabályok megsértése idézte elő.