Pintér: Nem gondolkodom politikai váltásokban

2010.06.15. 10:23 Módosítva: 2010.06.15. 10:40
A megyei rendőrkapitányok szintjéig akarja áttekinteni a teljesítmények kérdését, az elsődleges adatok alapján úgy látja, hogy nem mindenki teljesített az elvárható szaktudás szerint, mondta Pintér Sándor belügyminiszter. A belügyminiszter azt mondta, hogy nem gondolkodik politikai váltásokban.

Nem gondolkodik politikai váltásokban, azonban az elsődleges adatok alapján úgy látja, hogy nem minden vezető teljesített a tőle elvárható szaktudás szerint, mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában "A szolgálatoknál és a rendőrségen is olyan érdekes adatok kerültek elő, amelyek rávilágítanak bizonyos hiányosságokra" - mondta.

Jelenleg teljesítményfelmérés zajlik, amelyből kiderül, miként feleltek meg a vezetők a jogi feltételeknek, és a megfelelően teljesítőknek nincs okuk aggodalomra, mondta arról, hogy mi alapján dönt a személycserékről a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élén.

A megyei kapitányok szintjéig mindenképpen át akarja tekinteni a teljesítmények kérdését, ugyanígy a titkosszolgálatok és a büntetés-végrehajtás terén. Jelenleg a felső vezetők átvilágítása zajlik, utána a középvezetők következnek.

Pintér egyelőre egyik vezető személyére sem tett javaslatot, a közeljövőben rendezett állománygyűlésen jelentik majd be a személyi kérdéseket, ez két hete az árvízi védekezés miatt elmaradt.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy tervei között szerepel, a tulajdon elleni szabálysértések esetében ne a pénzbírság, hanem az elzárás legyen a legsúlyosabb büntetés. Különösen azokra gondol, akik szociális segélyből élnek.

Mint mondta, az egészséges, munkaképes állampolgárok pedig csak akkor kaphassanak segélyt, ha megdolgoznak érte. Szerinte minden rászorulónak munkát kell biztosítani, ám ha ez nem megoldható, akkor az igénylő végezzen közmunkát azért, hogy hozzájusson a szociális segélyhez, akinek pedig csak ez a bevételi forrása, és más tulajdona ellen vét, annak nem a családját kellene veszélyeztetni a bírsággal.

Pintér hétfőn Az Este műsorban azt mondta, hogy ha szükséges, ki kell nyitni a bezárt börtönöket. A belügyminiszter szerint a börtönök túlzsúfoltságát az elmúlt években az okozta, hogy több intézményt bezártak. A belügyminiszter konkrét intézmény megnevezése nélkül azt mondta: megnézették a bezárt intézményeket és van olyan a fővárosban is, amely mintegy 70 millió forint ráfordítással újra nyitható.