Elemér
0 °C
10 °C

A demokráciáért aggódik a Transparency

2010.06.16. 14:56
A Trasparency International közleményben hívta fel a parlamenti képviselők figyelmét arra, hogy az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére jelöltek politikai elkötelezettsége veszélyezteti a demokratikus rendszer hatékony működését.

A Transparency International magyarországi szervezete szerint az elnökjelöltek politikai elkötelezettsége miatt sérülhet az Állami Számvevőszék és a megalakuló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság függetlensége.

A korrupció ellen fellépő civil szervezet szerdai közleményében aggodalmát fejezte ki az eddig stabilnak értékelt demokratikus intézményrendszer átpolitizálása miatt, illetve amiért "a Fidesz a kormányhatalom egy újabb alkotmányos kontrollját kérdőjelezi meg".

A Transparency International elfogadhatatlannak tartja, hogy a pártok gazdálkodását is ellenőrző Állami Számvevőszéket Domokos László, a Fidesz-frakció tagja vezesse.

Közleményük szerint aggályos az is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére a kormánypárt a tervek szerint korábbi parlamenti képviselőjét és ORTT-delegáltját állítaná. A szervezet nem nevesíti a sajtóhírekben az újonnan megalakuló hatóság elnöki tisztének várományosaként emlegetett Szalai Annamáriát.

"A szavazás előtt felhívjuk a parlamenti képviselők figyelmét, hogy az ellenőrző szervek függetlenségét, és ezáltal a demokratikus rendszer hatékony működését, hosszú távon pedig annak stabilitását veszélyeztetheti, ha a független szervek vezetői a jelölő párt politikusai" - olvasható a Transparency International közleményében.