Könnyíthetik a helyettes államtitkárok elbocsátását

2010.06.16. 15:06
Hétvégére készülhet el a szaktárcánál a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény újabb módosítása, miután Sólyom László köztársasági megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Az új tervezet megkönnyítené a helyettes államtitkárok elbocsátását, a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásának lehetősége azonban változatlan marad.

Részben módosulhat a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény: a szaktárcánál olyan változtatást készítenek elő, miután az államfő megfontolásra visszaküldte, amely a helyettes államtitkárok esetleges elbocsátását megkönnyíti, a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásának lehetősége ugyanakkor továbbra is megmaradna.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn azért küldte vissza megfontolásra a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.

Az államfő álláspontja szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával, mivel az EU Alapjogi Chartája kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemre.

A köztársasági elnök emellett ellentmondásosnak tartotta, hogy amíg a minisztériumok teljes közigazgatási kara indokolás nélkül elbocsátható lesz, addig a helyettes államtitkárokra továbbra is a köztisztviselői törvény szigorú felmentési szabályai irányadók.

Az MTI értesülése szerint az államfői kifogások miatt kidolgozandó pontos normaszöveg a hétvégére születhet meg.