Újabb gyanúsítások várhatóak az UD Zrt.-ügyben

2010.06.16. 18:52

Folytatódik a tavaly november 10-én megszüntetett nyomozás Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok ellen az UD Zrt.-ügyben a Legfőbb Ügyészség szerdán kézbesített, jogerős határozata szerint, tájékoztatott Futó Barnabás, az UD Zrt. vezetőjének, Tóth Jánosnak, mint feljelentőnek a jogi képviselője.

Futó Barnabás közlése szerint a két volt képviselőt napokon belül meggyanúsítják kétrendbeli személyes adattal való visszaéléssel és egy rendbeli kényszerítéssel, amelyek halmazati büntetése legfeljebb négy év lehet, ha a bíróság bűnösséget állapít meg.

A képviselők mentelmi joga miatt felfüggesztett nyomozást most azért folytatják, mert Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi joga május 14-én megszűnt, mondta Futó Barnabás.

Az UD Zrt.-ügyben számos büntető- és polgári eljárás indult az elmúlt másfél évben, melyekben a cégvezetők mellett különböző pozíciókban szerepelnek Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok, akiknek az esetében a Legfőbb Ügyészség kérte az előző parlamenttől a mentelmi jog felfüggesztését, továbbá felperes az UD Zrt.-vel kapcsolatos polgári perekben Almássy Kornél volt MDF-es politikus, Tombor András, Orbán Viktor volt miniszterelnöki főtanácsadója, pert nyert Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere és Kövér László fideszes politikus.

Az UD Zrt. jogi képviselője pedig idén februárban jelentette be, hogy másfél milliárd forintos kártérítési pert indítanak a magyar állam és a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen, továbbá nyolc személyiségi jogi pert folytatnak különböző alperesek ellen.