Cozma ügy: Megszúrtam a csíkos pólóst

2010.06.17. 12:53
A csütörtöki tárgyaláson a kilencedrendű vádlott elmondta: hallotta, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott elismeri az emberölést. Raffaelék mindent tagadnak.

Cozma-ügy csütörtöki veszprémi tárgyalási napján a  kilencedrendű vádlott – egyezően nyomozati vallomásával – azt mondta, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott a Patrióta lokálnál 2009. február 8-án hajnalban történtek után megjegyezte: "megszúrtam a magas, csíkos pólóst". A magas, csíkos pólós férfi Marian Cozma, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagja volt.

Fegyőrök elővezetik a gyanúsítottakat a Veszprémi Városi Bíróság tárgyalótermében
Fegyőrök elővezetik a gyanúsítottakat a Veszprémi Városi Bíróság tárgyalótermében

Beéry Iván vádlott elmondta azt is, hogy a lokálbeli verekedés és emberölés után a 8-as főúton félreálltak a kocsikkal és ott többen veszekedtek "Csokival" (Raffael Sándor) amiatt, hogy miért kellett késelni. A Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán kezdődött meg a Veszprémi Városi Bíróságon. Az emberöléssel vádolt hét ember ügyét szeptembertől a megyei bíróság tárgyalja.

Az ügyészségi vádirat egyórás ismertetését követően Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsa Raffael Sándor és Németh Győző meghallgatásával folytatta volna a tárgyalást.

Raffael nem hord kést

Raffael Sándor közölte, hogy kérdésekre sem kíván válaszolni, Németh Győző viszont erre hajlandó volt. Mindketten fenntartották ugyanakkor a nyomozati szakban tett vallomásukat. A bírónő ezután a rendőrségi vallomásukat ismertette a tárgyaláson.

Raffael Sándor az egyik rendőrségi kihallgatásakor például azt mondta: "nem hordok magammal kést, soha nem is szoktam". Beszélt arról is a nyomozóknak, hogy a veszprémi Patrióta lokálban ő egy ütéstől földre esett, és akkortól "nem emlékszik semmire", arra sem, hogy meddig feküdt ott.

Tavaly elmondta a rendőröknek, hogy az utcára felérve tömeget látott, ám "homályos volt minden", verekedésre nem emlékszik, és nem szúrt meg senkit. Arra sem emlékszik, hogyan távoztak, milyen kocsival és melyik útvonalon haladtak.

Raffael szerint Németh Győző nem bírta már elviselni Cozmának "az őt zaklató viselkedését, azt, hogy szemmel fenyegeti, illetőleg többször meglöki". "Győző is enyhén meglökte Cozmát, mire ő agresszívan reagált, szinte úgy tűnt nekem, hogy Cozma alig várta, hogy Németh Győző reagáljon valamit" - olvasta a bírónő Raffael Sándor rendőrségi vallomásából.

Cozma kihívóan nézett

Németh Győző nyomozati vallomásában pedig többek közt az áll: határozottan emlékszik arra, hogy Marian Cozma kezdeményezte a verekedést. Mint vallotta a rendőrségen: Cozma kihívóan nézett rá, ő viszont félt a hatalmas termetétől, s amikor összekaptak, Cozma úgy rázta őt, mint "egy rongybabát", majd a "földbe döngölte" és ütötte.

Németh Győző is kitért arra, hogy Raffael Sándort fejbe vágták egy üveggel, majd a Patrióta lokálból ők "pánikszerűen kimenekültek", de az utcán a kézilabdások "felsorakoztak", s ők kezdeményeztek újra verekedést.

Németh Győző válaszolt a bírónő néhány kérdésére, így például elmondta, hogy havi 80-100 ezer forintot keresett alkalmi munkákból, s egy BMW terepjáró kocsival közlekedik. A kitartottságot tagadta, és arra a kérdésre, hogy honnét volt több ezer eurója, és az egyik unokaöccsének miért utalt rendszeresen eurót Svájcból egy nő, nem kívánt válaszolni.

A bírónő kérdésére, miszerint hallotta-e a gyilkosság helyszínén azt a kijelentést valakitől, hogy "a csoki (Raffael) szúrhatott", Németh azt válaszolta, ilyent ő nem hallott. Elismerte viszont azt, hogy valakit a lokál előtt az utcán fejbe rúgott, mert azt hitte, hogy a barátja, Raffael Sándor fekszik a betonon, és a fölé hajoló alak ütni akarja.

Nem menekültek, csak elutaztak

Később látta, hogy nem a barátja, hanem a verekedők közül az a magas férfi (Marian Cozma) feküdt az utcán. (Németh Győző Zarko Sesumot, az MKB Veszprém és a szerb kézilabda-válogatott tagját rúgta fejbe, aki a szíven szúrt Marian Cozma fölé hajolt. A szerb kézilabdáson sürgős műtétet kellett elvégezni a veszprémi kórházban.)

Németh nyomozati vallomása szerint "kemény, nagyon erős fiúkkal" akadtak össze a lokálban. Elmondta továbbá, hogy hajnalban ők nem menekültek Ausztriában, hanem az egy már korábban betervezett útjuk volt: Olaszországba és Svájcba mentek volna.

Csütörtökön a bíróság Sztojka Iván harmadrendű és Pál Gábor negyedrendű vádlott meghallgatásával folytatja a tárgyalást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport