Dávid Ibolyának nem köszöntek meg semmit sem

2010.06.20. 18:17 Módosítva: 2010.06.20. 18:23
Kétharmados többséggel Makay Zsoltot választották meg az MDF elnökének a párt vasárnapi országos gyűlésén. Az MDF-nek azért kell új vezetést választania, mert Dávid Ibolya április 11-én, a választások első fordulójának éjszakáján lemondott elnöki tisztségéről. Dávid Ibolya nem vett részt az utódlásról szóló eseményen, ahol bár felvetődött, gyorsan megfeledkeztek az érdemeit elismerő nyilatkozatról.

Az Index információi szerint egy műanyag gyerekjáték átadásával gratulált Makay Zsoltnak riválisa, Nagy Tamás, amikor vasárnap alulmaradt az MDF pártelnökének személyéről döntő szavazáson.

Az országgyűlési választáson csúfosan leszerepelt Fórum országos gyűlése döntött az új elnökről, mert Dávid Ibolya a vereség után lemondott.

A testület tagjai kétharmad arányban az eddigi országos választmányi elnököt, Makay Zsoltot támogatták, ezzel bejött a papírforma. Nagy Tamás, akit Dávid Ibolya embereként emlegettek az előkészületek során, végül az elnökségi tagságot sem vállalta.

Az ülésen nem vett részt a külföldön tartózkodó Dávid Ibolya, és Bokros Lajos, a párt volt miniszterelnök-jelöltje sem ment el az eseményre. A résztvevők egy része indítványozta, hogy a választási vereség ellenére mondjanak köszönetet Dávidnak a párt önállóságának megőrzéséért, ám a javaslatból végül nem lett semmi.

Makay Zsolt

Makay Zsolt az eseményt követő sajtótájékoztatón azt mondta, elnökjelöltként többek között arra kért felhatalmazást: úgy szervezzék újjá a pártot, hogy a jövőben senki ne gondolja azt, az MDF baloldali párt. Saját feladatául az MDF jobbközép irányultságának megerősítését nevezte meg.

Emellett az országos gyűlés arra is kötelezte, hogy a hasonló értékrendű szervezetekkel és pártokkal már hétfőn kezdjék meg a kapcsolatfelvételt. Kérdésre válaszolva azt mondta kijelentése elsősorban a jelenlegi kormánypártokra és a Civil Mozgalomra vonatkozott. Hozzátette, hogy emellett viszont minden más demokratikusan működő párttal, így az LMP-vel, a Jobbikkal és az MSZP-vel is kapcsolatfelvételre törekszenek, habár ez nem jelent feltétlenül együttműködést.

Az új elnök emellett felhatalmazást kapott az MDF szervezetinek újjászervezésére illetve megbízták, hogy „két héten belül rendezzük a sorokat”, a párt legyen kész az önkormányzati választásra való felkészülésre. Kijelentette, a következőkben le akarják tenni annak alapját, hogy a jelenlegi parlamenti pártokkal szemben egy hangsúlyozottan a jobbközép értékrenden alapuló, megfelelő alternatívát jelentsenek. Kitért arra is, hogy a jövőben az alelnökök társelnökként segítik a munkáját. Őket szerdán választják meg. Elmondta, hogy a párt országos választmányának soron következő ülésén tartják annak a testületnek a tisztújítását.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Index korábban beszámolt arról, hogy a párt jelenleg mintegy 700 milliós adóságállománnyal küzd. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja kifizetni az MDF tartozásait, Makay azt felelte, az anyagi konszolidációra szerdán kérnek fel egy bizottságot. Egy hónapon belül el kell érni az MDF fizetőképességének megerősítését - tette hozzá. Kijelentette, hogy a párt ingatlanállománya jelentősen nem csökkenhet. Hozzátette, az adósságot ütemesen, egy "intenzív átbeszélgetés" után fél éven belül akarják törleszteni. Megjegyezte, hogy ehhez egy intenzív adománygyűjtő körutat kell kezdeniük, ahol minden párttagra és minden jószándékú állampolgárra számít. A párt adósságállományát az elnök 230 millió forint körülire becsülte. Emellett közel 430 milliós az ingatlanokon lévő jelzálog. Közölte, hogy ingatlanállományuk becsült értéke viszont 6-700 millió forint.

Az önkormányzati választások kapcsán azt mondta, önálló indulásra törekszenek, és ő személy szerint nem szeretne az MSZP-vel együttműködni, de erről a párt testületei döntenek. Közölte, hogy az önálló indulás önálló főpolgármester-jelöltet is jelent.

Dávid Ibolya és Herényi Károly esetleges rendőrségi kihallgatásáról annyit mondott, egyikük sem tagja a párt elnökségének, a velük kapcsolatos kérdések a „múlt kérdései”. Hozzátette, az MDF jelenlegi vezetése az ügy lezárultáig nem kíván ezekkel a kérdésekkel foglalkozni.