Felhőszakadás és jég pusztított vasárnap este

Több településen is embereket kellett kitelepíteni a vasárnap esti heves esőzések miatt, néhány településen a hétfő reggeli órákban is tart a mentés. A vihar leginkább Nógrád megyét érintette, ott történt a legtöbb kitelepítés is. Szécsényben éjjel egy órakor összehívták a helyi védelmi bizottságot, itt több környező települést elöntött a víz.

A vasárnap esti felhőszakadás miatt 460 riasztást kaptak a tűzoltók vasárnap. Az özönvízszerű eső a legtöbb gondot a Nógrád megyei Szécsény környékén lévő 14 településen okozta, éjjel egy órakor össze is hívták a helyi védelmi bizottságot. Több mint hatvan embert kellett kitelepíteni az elöntött házakból.

Endrefalván 150-160 lakóházat veszélyeztet a közeli patak, harminc embert ezekből a házakból a helyi közösségi házban helyeztek el. Nagylócon három ház került veszélybe, három embert a rokonaiknál helyeztek el. Nógrádmegyeren összedőlt egy vályogház, tíz embernek kellett rokonokhoz költözni. Béren két embert tűzoltók menekítettek ki a hirtelen a településre zúduló víz elől. Szalmatercsen három ház került veszélybe, azokból kilenc embert kellett kiköltöztetni.

Ecsegen még hétfő reggel is tartottak a védekezési munkák, 60-80 ház került veszélybe. A tűzoltók és rendőrök csónakokkal menekítik ki a még a veszélyeztetett részen lévő 20-25 embert. A települést lekapcsolták az áramszolgáltatásról, mert víz alá került a transzformátorház is. Mihálygergén és Egyházasgergén sincs áram. Perényben, Kisgécen és Alsótoldon homokzsákokat kellett bevetni az áradó patakok miatt, Kisgécen öt embert ki is kellett telepíteni.

Diónyi jég Kisvárdán

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tíz településről jeleztek kisebb-nagyobb viharkárokat. Tornyospálcán három embert ki is kellett költöztetni a veszélyessé vált házukból. Kisvárdán dió nagyságú jégeső pusztított, letarolva a kerteket, károkat okozva az épületekben is. A városban több utca is járhatatlanná vált. A szél fákat csavart ki, megsérült egy 20 kilovoltos elektromos vezeték is, de rövid idő alatt helyreállították.

Dió nagyságú jég hullott Kisvárdán (fotó: olvasónk: Vajda Dávid)
Dió nagyságú jég hullott Kisvárdán (fotó: olvasónk: Vajda Dávid)

Bács-Kiskun megyében is több helyen volt esőzés, főleg Soltvadkertnél esett rövid idő alatt nagy mennyiségű eső. A tűzoltóknak több helyre kellett menniük vizet szivattyúzni.

Pest megyében egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, Cegléd, Abony és Törtel térségében; van, ahol még hétfőn reggel is tartanak a munkák. Ezeken a helyeken is főként a házakba, pincékbe befolyt víz szivattyúzása a feladat. A megyében senkit nem kellett kitelepíteni - tette hozzá a szóvivő.

A Veszprém megyei Csajágon és Balatonfőkajáron a sok eső miatt kilépett medréből a Bürkös-réti patak. Előbbi településen nyolc ház került veszélybe, ezeket homokzsákokkal védték meg a víztől, míg utóbbi községben tíz ház kertjét öntötte el a megáradt patak. Kitelepíteni senkit sem kellett. A csapadék miatt a tűzoltóknak is volt dolguk vasárnap éjszaka a megyében: két tucat helyre hívták őket szivattyúzni. Elsősorban pincéket öntött el a víz Balatonkenese és Balatonfőkajár térségében.

Késnek a vonatok

A vasárnap esti esőzés miatt autóbuszok viszik az utasokat a Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között, mert Mágocs-Alsómocsolád települést és az állomást elöntötte a belvíz. Szécsény és Ipolytarnóc között több helyen elmosta az esőzés a vasúti pályát. Az utasoknak autóbuszra kell átszállniuk Karád és Mernye, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, valamint Nógrádkövesd és Balassagyarmat között is, ami 10-15 perces késést okoz.

Ugyancsak vonatpótló autóbuszra kell szállni több napon keresztül Csajág és Balatonkenese között, a löszfal állapota miatt. Csökkentett sebességgel közlekednek továbbra is a vonatok az árvíz, illetve a belvíz miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, valamint Szolnok és Szajol között a Tisza magas vízállása miatt. Az erre közlekedő vonatok utasainak 10-20 perc közötti késésre kell számítaniuk.