Folytatódik a törvénydömping

2010.06.21. 01:06
A választási törvény után a választási eljárási törvényt is módosítják, és iskolalátogatáshoz kötik a családi pótlék kifizetését. Tárgyalják a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását is - erre az új médiatörvény alkotmányossá tételéhez van szükség.

Nem csillapodik a Fidesz törvényalkotói és alkotmánymódosító kedve, a parlament június 21-22-i ülésén, hétfőn hét új törvényt alkothatnak: módosítják a választási eljárási törvényt, csökkentik a kisebbségi önkormányzati képviselők számát, iskolalátogatáshoz kötik a családi pótlék kifizetését, módosítják a közoktatási törvényt és a csődeljárásról szóló törvényt is.

14 további törvényjavaslat vitája is folytatódik, köztük egy újabb alkotmánymódosításé is. A Fidesz új médiatörvényt terjesztett elő - ezt majd kedden tárgyalja az országgyűlés -, amely egyrészt pár régóta szükséges módosítástól eltekintve kevéssé szolgálja a szabad sajtó érdekeit, ellenben totális állami ellenőrzés alá vonja még a sajtó azon területeit, ahol sem a frekvenciaszűke, sem a szolgáltatók állami támogatása nem indokolja ezt.

És míg az új médiatörvény csak közvetve érinti Magyarország polgárait, ahhoz, hogy ne bukjon el az Alkotmánybíróságon, az alkotmányt is módosítani kell. Az pedig már mindenkit érint, hogy Rogán Antal és Cser-Palkovics András valamennyiünk alapjogát, a véleménynyilvánítás szabadságát a szűkebb szólásszabadságra cserélné az alkotmányban.

A módosítást Rogán és Cser-Palkovics a történelmi hagyományokkal indokolja, a valóság inkább az új médiatörvény válaszadási jogával kapcsolatos. A válaszadási jog értelmében ugyanis az érintetteknek joguk lesz vélemények "helyreigazítására" is. További borzongani való itt>>

A többi napirendre került javaslat közül igazán csak egy számottevő van, az viszont akár nagyot is szólhat. A Fidesz javaslatot tesz a 2010. évi költségvetés módosítására, a javaslat legalábbis szerepel a napirenden, bár nem tudni, hogy ki terjesztette be. És hogy mit, ugyanis még nem terjesztették be a javaslatot. Azaz a képviselők egy olyan javaslatról folytatnak majd vitát, amit egyelőre nem ismerhettek meg.