Civilek tiltakoznak a velencei pláza ellen

2010.06.22. 18:14
Tiltakoznak civil szerveztek a Velencei-tó egyik legnagyobb beruházása ellen. A Velencére tervezett 2,2 milliárdos uniós projekt az önkormányzat szerint a minőségi turizmust fejlesztené, az ellenzők szerint viszont tájidegen. Aláírásgyűjtés kezdődött.

A Gaja Természetvédő Egyesület, a Sz-Épülő Velencét Egyesület és a sukorói kaszinóváros ellenzőjeként ismerté vált Angelika Egyesület hétfőn a képviselő-testület ülésén jelezte először tiltakozását az önkormányzatnak. Az ülésen döntött a testület a plázaberuházás kivitelezőjére kiírt pályázatról.

A Velencei-tó keleti oldalát leradírozza a beruházás, ez egy tájidegen pláza lenne, közte és a tó között homokos műtengerpart húzódna. A pláza iszonyú energiapocsékoló - fogalmazott Szigeth Gábor, az Angelika Egyesület elnöke.

2003-tól a köztudatban van a beruházás. 2008 áprilisában lakossági fórumon ismertették a terveket, 2008 decemberében megkötötték a támogatási szerződést. Bebizonyosodott, hogy a két szervezet nem Velence lakosságát képviseli, a környező településekről érkeztek politikai indíttatással - ezt mondta Oláhné Surányi Ágnes polgármester. 

Szigeth Gábor hangsúlyozta, hogy eddig azért hallgattak, mert abban a hitben voltak, hogy forráshiány miatt nem valósul meg a beruházás, hiszen már 2009 februárjában meg kellett volna kezdődni a munkáknak, de még egy kapavágás sem történt.

A 2,2 milliárdos beruházás a Velencei-tó Kapuja projekt. Ebből 700 millió az önkormányzat önrésze, 1,4 milliárd uniós és kormányzati támogatás. Épülne egy központi épület a tóparton, abban szupermarket, 30 szolgáltató üzlet, posta, rendezvényterem és belső fedett sétány, amely a szabadban folytatódna. Megújulna a kikötő, a Velencei-tó partfala is.