Leváltókommandó szállta meg az EKI-t

2010.06.22. 11:49 Módosítva: 2010.06.22. 14:01
Az egészségügyi államtitkár egy nyolcfős csapat élén szállt ki kedden az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe. Szócska Miklós bejelentette a főigazgatónak, Kárpáti Zsuzsannának, hogy azonnali hatállyal megszűntnek tekinti megbízatását. Kárpáti az MSZP egészségügyi szakpolitikusa 2007-ben pályázaton nyerte el az intézet határozott időre szóló vezetői megbízatását.

A Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyi államtitkára, Szócska Miklós személyesen, előzetes bejelentés nélkül ment el az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe, hogy leváltsa a főigazgatót.

Pályázatot írnak ki

Cikkünk megjelenése után a minisztérium a következőket közölte az Országos Sajtószolgálaton keresztül: Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter azonnali hatállyal visszavonta Kárpáti Zsuzsanna vezetői megbízatását a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek megfelelően.
Megbízott főigazgatónak ideiglenesen Nagy Árpádot, eddigi gazdasági igazgatót kérte fel Réthelyi Miklós. Az átadás-átvétel befejezése után a jogszabálynak megfelelően, a poszt betöltésére pályázatot írnak ki.

Az Index információi szerint kedden reggel az államtitkár egy nyolcfős csapat élén jelent meg a Szentkirály utcai épületében, hogy kérje az intézet átadás-átvételi dokumentációját Kárpáti Zsuzsanna főigazgatótól. Az államtitkár közölte azt is, hogy Kárpáti vezetői megbízatását megszűntnek tekintik, a főigazgatói posztra az eddigi gazdasági igazgatót, Nagy Árpádot nevezik ki. Szócska Miklós a döntést nem indokolta.

Kárpáti Zsuzsanna 2007 áprilisában pályázaton nyerte el a főigazgatói megbízást. Szerződése határozott időre, öt évre szólt. Kárpáti az Indexnek azt mondta, véleménye szerint olyan politikai döntéssel akarják elmozdítani állásából, amely egyszerre sérti meg a közalkalmazotti és az államháztartási törvényt. Határozott idejű szerződésének felmondása ugyanis ebben a formában jogellenes, a poszt betöltésére pedig az államháztartási törvény pályáztatási kötelezettséget ír elő. Kárpáti Zsuzsanna a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem vette át a dokumentumokat, és munkajogászhoz fordul.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet tavaly októberben került reflektorfénybe, amikor az új influenza elleni vakcinák kiszállításával bízták meg. Az intézet korábban nem végzett ilyen feladatot. A gyógyszertárak ahhoz voltak hozzászokva, hogy megrendeléseiket akár néhány órán belül kiszállítják a nagykereskedők és gördülékeny az adminisztráció is. Az intézet kezdetben néhány hűtőkocsival tudta csak megkezdeni a szállítást, a rendeléseket faxon vagy e-mailen kellett leadni, emiatt akadozott a mintegy 2400 patika kiszolgálása.

Kiderült az is, hogy az EKI a patikákba való kiszállítást vakcinánként 430 forint terjesztési díjért végezte, amely magasabb volt a nagykereskedők által alkalmazott díjnál. Kárpáti Zsuzsanna korábban azt mondta: a vakcinák kiszállításából származó bevételt az államkasszába fizeti be az EKI, amit az egészségügy támogatására fordítanak.

Nem lehetett túl jó pont az sem, hogy Kárpáti Zsuzsanna az idei választásokon az MSZP színeiben indult volna egyéni jelöltként a szobi választókerületben, rajta volt a Pest megyei listán és a párt országos listájára is felkerült a 93. helyre. Kárpáti azonban az országos listán kapott méltatlan hely miatt végül lemondott listás és egyéni jelöltségéről is.