A szavazók háromötödének tetszik Orbán akcióterve

2010.06.23. 14:32
A Fidesz lendülete a választások után is töretlen, sőt május óta kissé még növekedett is a kormánypárt népszerűsége. Az MSZP támogatottsága pedig lassan az LMP szintjére kerül, olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában.

A Fidesz népszerűsége az összes megkérdezett körében jelenleg 55 százalék, a Fidesz-KDNP-re pedig 67 százalék szavazna, ha most tartanák a választásokat. A Jobbikra a választók 10 százaléka szavazna, az MSZP-t 6, az LMP-t pedig 5 százalék támogatná.

Orbán Viktor miniszterelnök tevékenységét az emberek többsége (62 százalék) pozitívan ítéli meg. A kormánypárt híveinek 84 százaléka, de a szocialista szimpatizánsok egyharmada is jónak tartja a miniszterelnök eddigi munkáját. Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseiről a megkérdezettek 46 százaléka van pozitív véleménnyel, a Fidesz támogatóinak 65 százaléka értékeli pozitívan az új kormány eddigi munkáját.

Az MSZP-szavazóknak nem tetszik

A 29 pontos akcióterv híre az emberek 71 százalékához jutott el. A felmérés szerint a gazdasági intézkedéscsomagról az idősebb korosztályok és a diplomások hallottak a legnagyobb arányban (80 százalék felett). Pártszimpátia alapján az MSZP támogatói a legtájékozottabbak a csomagot illetően, a jobbikosok pedig a legkevésbé (67 százalék). A megkérdezettek 60 százaléka van inkább jó véleménnyel Orbán Viktor 29 pontjáról. A Fidesz-híveknek tetszik leginkább a csomag (78 százalék), a szocialistáknak viszont csak 11 százaléka támogatja az új gazdasági intézkedéseket.

A Nézőpont Intézet arra következtet, hogy az alkotmányozás társadalmi igénynek tűnik, mivel a megkérdezettek 67 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre. A tervet leginkább a Jobbik és a Fidesz szimpatizánsai támogatják (77, illetve 73 százalék), de a szocialista hívek 64 százaléka is szükségesnek érzi az alkotmányozó törekvéseket.

A Nézőpont Intézet felmérése ezer ember telefonos megkérdezésével módszerével, a Heti Válasz megrendelésére június 11. és 15. között készült.