Ismét Szász Károly lehet a PSZÁF elnöke

2010.06.23. 06:47
Lapértesülés szerint őszre visszatér a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) élére Szász Károly korábbi elnök, mert a Fidesz a jelenlegi elnököt is hibáztatja a gazdaság helyzetéért.

A Magyar Hírlap szerdai számában arról ír, hogyé legkésőbb kora ősszel visszatér a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) élére Szász Károly korábbi elnök.

A jegybank és a PSZÁF elnökének cseréje a lap szerint rég eldöntött kérdés, mert a Fidesz vezetői úgy vélik, mindkettejüknek nagy szerepe volt a magyar gazdaság megroppanásában. Az intézmények megújítása szervesen illeszkedik a Fidesz gazdasági akciótervéhez is, ám a jelenlegi jogi környezetben legfeljebb személyi változásokra lehet számítani, nagyobb intézményi átalakításokra aligha – áll a cikkben.

Az újság megjegyzi, hogy a hivatalban lévő elnökök eltávolítása nem lesz egyszerű, mindkét vezető felett a köztársasági elnök gyakorolja a munkáltatói jogokat. Farkas Ádám felügyeleti elnököt 2009-ben nevezték ki, megbízatása 2015 nyarán jár le.

Szász Károlyt 2004-ben Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő úgy távolította el székéből, hogy átalakította a szervezetet, a Legfelsőbb Bíróság pedig 2007-ben kimondta, hogy eltávolítása jogellenes volt, és jár neki az ítélet meghozataláig a PSZÁF-elnöki illetmény és annak kamatai – emlékeztet a Magyar Hírlap.