Tűzoltó, postás, tanár a bizalmi sorrend

2010.06.23. 11:30
Továbbra is rendületlen a tűzoltók iránti bizalom hazánkban, derül ki a GfK Csoport által tavasszal végzett felmérés eredményeiből. Mellettük a postások és a tanítók, tanárok élvezik még a legnagyobb bizalmat. A listát idén is az újságírók és a politikusok zárják.

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Magyarországon a húsz szakma képviselői iránti bizalom összesítő lista első felében szinte alig történt változás a 2009-es eredményekhez képest.

Továbbra is kiemelkedően magas, 97 százalékos a bizalom a tűzoltók iránt, őket követik a postások, majd a tavalyi helyezést megőrizve a tanítók, tanárok a lista harmadik helyezettjei. Az orvosokat és a katonaságot is erős bizalom övezi, ők csakúgy, mint 2009-ben, idén is a negyedik, illetve az ötödik helyen végeztek.

Kiválóak a magyar postások

A nemzetközi eredményekkel összehasonlítva figyelemre méltó, hogy a postások iránti bizalom az összes felmérésben részt vett ország közül hazánkban a legmagasabb, 95 százalék.

A piackutatók iránt is stabilan magas a bizalom, a lakosság 79 százaléka bízik a szakma képviselőiben. Ezzel az értékkel előkelő helyet foglalnak el a listában, és jóval kedvezőbb a megítélésük, mint a felmérésben részt vett többi országban.

A környezetvédő szervezetek, rendőrök és a bírák megőrizték helyüket az első tízben és a nemzetközihez hasonló értékeket kaptak. Az eredmények azt mutatják, hogy a rendőrök globálisan nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint hazánkban.

Feljövőben a jótékonysági szervezetek

A jótékonysági szervezetek képviselői a lista tizedik helyére kerültek a tavalyi tizennegyedik helyről, a válaszadók 57 százaléka fejezte ki bizalmát velük szemben.

A lista második felében több átrendeződés történt a tavalyi év eredményeihez képest. A marketing szakemberek két helyet javítva kerültek a tizenegyedik helyre, míg az ügyvédek, a köztisztviselők, az önkormányzati képviselők két-két hellyel estek vissza a listában.

A papságról ugyanez mondható el, a tavalyihoz képest két hellyel kerültek hátrébb a sorban. A globális adatokkal ellentétben Magyarországon nem volt érzékelhető a katolikus egyházzal kapcsolatban kirobbant botrányok hatása a bizalmi index alakulására. Azonban az egyházi elöljárók iránti bizalom mértéke nemzetközi szinten még így is magasabb, mint Magyarországon: globálisan: 58 százalék, itthon 50 százalék.

A bankárok hét pontot javítva egy hellyel feljebb kerültek a listán, ami a tizenhatodik helyhez volt elegendő.

A politikusokban kevesen bíznak

A lista végén nincs jelentős változás: a reklámszakemberekben a lakosság egyharmada bízik. Őket követik az újságírók, akikben tízből hárman bíznak, így hazánkban kedvezőtlenebb a megítélésük, mint globálisan. Rendkívül alacsony értékkel a politikusok zárják a sort, mindössze tízből egy honfitársunk fejezte ki bizalmát vezetőinkkel szemben.