Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Ordibálás a nagykanizsai közgyűlésben

2010.06.24. 15:17
Marton István nem hajlandó szabadságra menni. A polgármesternek 78 nap szabadsága ragadt be, ezt a ciklus végén 2,5 millió forinttal kellene megváltani. A közgyűlés hónapok óta szabadságra akarja küldeni, de Marton nem engedi napirendre venni a kérdést, ezért csütörtökön megpuccsolták.

Hangos szóváltás közepette vette el Marton István nagykanizsai polgármestertől a városi közgyűlés levezetését a képviselőtestület. A Fidesz támogatásával megválasztott, de a párttal azóta szakító Marton nem volt hajlandó napirendre venni a fideszes Szőlősi Márta javaslatát a polgármester - azaz Marton - szabaságra küldéséről.

Erre reagálva a szabad demokrata Röst János indítványozta, hogy a közgyűlés zárja ki a polgármestert a személyét érintő napirendi pont tárgyalásáról, az ülés vezetését pedig vegye át a fideszes alpolgármester, Cseresnyés Péter. Ekkor robbant ki a hangos szócsata a polgármester, a jegyző és a testület tagjai között.

A vita közepette a képviselők nagy többséggel úgy döntöttek, hogy azonalli hatállyal szabadságra küldik Martont, aki így már nem is vezetheti tovább az ülést. Marton ekkor rendőröket hívott, ám azok visszautasították a riasztást, mondván csak köztörvénye bűncselekmény esetén van joguk közbelépni.

Marton szerint gyakorlatilag megpuccsolták, hiszen a közgyűlés vezetését csak távolléte vagy akadályoztatása esetén lehet elvenni tőle.

Marton és a testület között hónapok óta tart a vita a polgármester felhalmozott szabadságairól. Jelenleg 78 nap szabadság áll a rendelkezésére, így szeptember 20-ig lehet szabadságon. Ha felhasználja szabadságát, akkor a városnak a ciklus végén nem kell megváltásként 2,5 millió forintot fizetnie. Marton azzal érvel, hogy a pénzt úgyis jótékony célokra ajánlaná fel.

Az ügyben a város jegyzője a regionális Államigazgatási Hivatalhoz fordult, de az onnan érkezett válasz nem oldotta meg a problémát. A hivatal szerint "a polgármester és a munkáltatói jogkört gyakorló képviselő-testület köteles jóhiszeműen együttműködni, és a szabadság kiadásáról, illetve igénybevételéről kölcsönösen megállapodni". Amúgy pedig a polgármester egyoldalúan nem dönthet a szabadsága igénybevételéről, azt a közgyűlésnek kell engedélyeznie. Jelen esetben viszont nem az a probléma, hogy a polgármester szabadságra akar menni.