Áldozatkész mangánnyomozót tett a HM-cégek élére Hende

2010.06.25. 20:51 Módosítva: 2010.06.25. 21:00
A honvédelmi miniszter hét HM-s cég vezetőcseréit jelentette be pénteken. Hende Csaba a legnagyobb négy vállalkozás igazgatói elnökségét egy békéscsabai vállalkozóra testálta. Borbíró Zoltánnak több magánnyomozó cége is van, tavaly pedig azért mentették fel a békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsi elnökségéből, mert 10 milliót ajánlott fel a helyi közélet szereplőiről szóló lakossági bejelentésekért.

Hende Csaba június 25-i hatállyal leváltotta a Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő gazdasági társaságok vezetőit.

A tárca közleménye szerint a honvédelmi miniszter áttekintette a gazdálkodó szervezetek vezetési struktúráját, működésének hatékonyságát, és június 25-i hatállyal pedig lecserélte a társaságok vezetőit.

A Honvédelmi Minisztérium égisze alatt 11 gazdálkodó szervezet működik, közülük tíz van százszázalékos honvédségi tulajdonban. A legnagyobb közülük a Figyelő 2009-es TOP 200 kiadványában a legnagyobb árbevételű cégek listáján 160-ik helyen álló HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő ZRt. (HM EI Zrt). A cég ingatlankezeléssel és biztonsági szolgáltatással, őrzés-védelemmel foglalkozik. Emellett kutatás-fejlesztési, biztonságtechnikai- és informatikai, rendezvényszervezői szolgáltatásokat nyújt az állami és a magánszféra részére. Ez volt az a cég, amit a Budapesti Katonai Ügyészség volt szóvivője februárban gengszterszervezetnek aposztrofált. Vezetőjét áprilisban különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték. A 35-40 milliárdos forgalmú cég igazgatósági elnöki posztjára most Borbíró Zoltán, a vezérigazgatóira Móró Lajos került. A felügyelő bizottság elnöke Holbok Sándor lett.

A tavasszal gyanúsított lett a harcjárművek javításával, modernizálásával foglalkozó második legnagyobb árbevételű honvédségi cég, a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai ZRt. vezetője is. A Hende által kinevezett új menedzsmentben az igazgatóság elnökeként került be Borbíró Zoltán, a vezérigazgató Spaics József, a felügyelő bizottság elnöke Mihálykó Sándor lett.

A békéscsabai fideszes kötődésű vállalkozó, Borbíró Zoltán további két jelentősebb minisztérium cég irányítását is megkapta. A miniszter őt nevezte ki az Armcom Kommunikációtechnikai Zrt. és az Arzenál Elektromechanikai Zrt. igazgatóságának élére is.

Borbíró több őrzésvédelemmel és magánnyomozással foglalkozó vállalkozást irányít. A békéscsabai Secret-Őr Kft. 2008-ban közel 350 milliós forgalommal működött. A fideszes vezetésű városban Borbíró kapta a városi Vagyonkezelő Zrt. vezető posztját is, amitől azonban tavaly nyáron meg kellett válnia, mert nyilvánosságra került, hogy egy, saját vagyonát sem kímélő furcsa információszerző akciót kezdeményezett.

Borbíró a város vezető fideszes képviselőinek küldött levelet, amelyben arról írt, hogy a demokratikus működésbe vetett bizalom helyreállítására, a tisztségviselők törvénysértéseinek feltárására tízmillió forintot ajánl fel, miután róla is pletykák kaptak lábra a városban. A terv az volt, hogy a város közszereplőit érintő információkat egy alapítványon keresztül venné meg.

Az ötlet az MSZP segítségével a város önkormányzata elé került, ahol azonban a helyi fideszesek sem álltak ki Borbíró mellett, és miközben többen elítélték a javasolt eljárást, menesztették a vagyonkezelő igazgatóságából.

Hende azzal indokolta Borbíróék többszörös kinevezését, hogy így csökkenthetik a vezető testületek létszámát, és pénzt takaríthatnak meg, mivel a kinevezett tisztségviselők a munkájuk után csak egy társaságban veszik fel járandóságukat.

Vezetőváltás volt a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Kft.-ben, a HM Térképészeti Közhasznú Kft.ben és a HM Zrínyi Kommunikációs Kft.-ben is. Az utóbbi nem akkor került a hírekbe, amikor Wieszt János, XI. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő lebukott egy csúszópénz átvételét rögzítő videóval. Kiderült, hogy Wiesztnek sok más hely mellett a Zrinyi Kommunikációs Kft-nél is volt jól fizető állása. A HM cégétől havi félmilliós fizetést kapott.