Mesterházynak nincs kihívója

2010.06.25. 07:47
Két napja van az MSZP országos vezetése tagjainak, illetve a pozíciókra jelölteknek, hogy jelezzék: elfogadják-e a pártszervezetek, azaz a tagság különböző jelöléseit, és elindulnak-e a július 10-i kongresszus tisztújító megmérettetésén vagy sem, írja a Népszabadság.

A Népszabadság információi szerint az összes betölthető (körülbelül húsz) vezetői posztot figyelembe véve majdnem száz jelölés érkezett.

Az bizonyosnak látszik, hogy az elnöki posztra Mesterházy Attila kapta a legtöbb jelölést, és nem is várható, hogy kihívója lesz. Az elnökhelyettesi posztra Molnár Csaba kapta a legtöbb ajánlást, a volt kancelláriaminiszter azonban még nem döntötte el, hogy indul-e. Hasonlóképp nem válaszolt még Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettes sem, aki várhatóan szombaton közli döntését.

Hiller Istvánt elnökségi tagnak és választmányi elnöknek jelölték, de a volt kulturális miniszter közölte: formális tisztséget nem ambicionál. Ujhelyi István majdnem minden pozícióra kapott jelölést, az Országgyűlés alelnöke viszont kijelentette: az ellenzéki lét újjáépítésében most felesleges a funkcióhalmozás.

A párt leendő alelnökeinek és elnökségi tagjainak névsora ennél jóval bizonytalanabb, számos ismert és kevésbé ismert arc jöhet szóba. Komoly érdeklődés a választmány elnöki székéért mutatkozik: a jelenlegi vezető Simon Gábor mellett Botka László is esélyes, de elfogadta az erre való jelölést Szanyi Tibor is, írja a lap.