Az LMP nem támogatja egyik államfőjelöltet sem

2010.06.28. 12:37

Az LMP parlamenti képviselőcsoportja egyik köztársaságielnök-jelöltet sem kívánja támogatni szavazatával a keddi államfőválasztáson - jelentette ki újságíróknak Schiffer András azt követően, hogy Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje részt vett az ellenzéki képviselőcsoport ülésén. Az LMP frakcióvezetője elmondta: Schmitt Pál szerepfelfogásával kapcsolatban komoly alkalmassági aggályaik merültek fel.

"Úgy gondoljuk, hogy főként akkor, amikor kétharmados túlsúllyal rendelkezik egy pártszövetség a parlamentben, roppant fontos, hogy olyan elnöke legyen a Magyar Köztársaságnak, aki kellő eréllyel tud ellensúlyt képezni adott esetben a kormányzati hatalommal szemben" - szögezte le Schiffer András.

"Ennek nem felel meg az, hogy egy jelölt azt mondja, nem kíván ellensúly lenni, hanem motorja akar lenni a kormányzati tevékenységnek. Azt várnánk el a köztársasági elnöktől, hogy tisztában legyen azokkal az alkotmányos eszközökkel, amelyekkel ezt az ellensúlyszerepet meg tudja tölteni tartalommal" - fogalmazott az LMP frakcióvezetője, furcsállva, hogy Schmitt Pál a Fidesz-KDNP-frakció előtt kritizálta Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök egyeztetési gyakorlatát.

DBELO20100628007

Schmitt Pál - a szerinte egyébként jó hangulatú találkozón - kijelentette, esküjéhez és az alkotmány betűjéhez fog ragaszkodni megválasztása esetén. Ez - értékelte Schiffer András - "kis elmozdulás" ugyan ahhoz képest, amit a kormánypárti frakciószövetség tagjainak mondott, "de nem elégséges". Utalt arra, hogy a szocialisták jelöltjével a múlt héten folytattak megbeszélést, és Balogh Andrást alkalmasnak találták, ugyanakkor a rendszerváltás előtti és utáni időszak közötti különbségtételhez való viszonya "nem győzte meg őket".

"A két meghallgatás summázata ezért az, hogy az LMP-frakció egyik jelöltet sem kívánja szavazataival támogatni a keddi államfőválasztáson" - összegzett Schiffer. (Az LMP Sólyom Lászlót javasolta újraválasztani államfőnek, de ajánlóívéhez nem tudta a hivatalos jelöléshez szükséges számú aláírást csatolni.)